Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel ble feilaktig anklaget for blodbad

VG konkluderte raskt med at Israel stod bak angrepet, til tross for at Hamas var kilden. De intervjuet Mads Gilbert som anklaget Israel for krigsforbrytelser. (Foto: Faksimile)
Minst 500 skal være drept etter et angrep mot et sykehus på Gaza. Med Hamas som kilde var norske medier raske med å legge skylden på Israel.

Tirsdag kveld kom det meldinger om at en tragedie hadde utspilt seg ved Al-Ahli Arabi-sykehuset i sentrum av Gaza by. En rakett traff sykehuset og det ble rapporter om at flere hundre mennesker var drept i angrepet, trolig over 500.

Foreløpig er det ikke kommet noen dokumentasjon på at dødstallene skal være så høye.

Hamas var raskt ute med å legge skylden på Israel. Norske – og internasjonale medier – stolte blindt på disse opplysningene og anklaget Israel for krigsforbrytelser. Det samme gjorde flere av de norske intervjuobjektene, som Jan Egeland og Mads Gilbert.

VG skrev blant annet at «minst 500 er drept i et israelsk angrep mot et område utenfor et sykehus i sentrum av Gaza». De intervjuet Gilbert som omtalte det som et «historisk nederlag for vår menneskelighet».

Gilbert sa det var lite sannsynlig at andre enn Israel var skyldige.

Norske medier var raske med å anklage Israel for å stå bak angrepet på sykehuset. (Foto: Faksimile)

Også Dagbladet slo tidlig fast at sykehuset var truffet «av israelske raketter». NRK skrev at «flere hundre er drept i israelsk luftangrep mot sykehus og skole i Gaza». Også Aftenposten skrev at over 500 var «drept eller såret i israelsk luftangrep», men hadde i overskriften et forbehold om at opplysningene kom fra Hamas.

Også organisasjoner som Leger uten grenser var raskt ute med å konkludere at Israel var ansvarlig. Det var også mange i sosiale medier.

Det israelske forsvaret gikk raskt ut og sa at de ville etterforske hendelsen. Etter i underkant av to timer kom deres konklusjon:

Det var ikke det israelske forsvaret som var ansvarlig for det blodige angrepet på sykehuset i Gaza by.

IDF viser til at terrorgruppen Islamsk Jihad avfyrte flere raketter mot Israel ved det tidspunktet sykehuset ble truffet. De sier de også har etterretningsinformasjon fra flere kilder som bekrefter det var en rakett fra Islamsk Jihad som traff sykehuset.

bekrefter også den uavhengige kilden GeoConfirmed at angrepet på sykehuset var et resultat av en feilskutt rakett avfyrt fra Gazastripen. De har brukt videoer og geolokalisering til å dokumentere at en rakett avfyrt mot Israel landet ved sykehsuet. De samarbeider med anerkjente Bellingcat.

Onsdag morgen har det israelske forsvaret også publisert droneopptak som viser at sykehuset ikke er ødelagt slikt som tidligere rapportert. Det er ikke noe krater i området som det ville vært ved et israelsk luftangrep. Det ser ut til at den feilskutte raketter fra Islamsk Jihad har eksplodert og antent flere biler på utsiden av sykehuset.

Også andre og uavhengige kilder støtter opp om påstandene til IDF. Likevel har de feilaktige anklagene allerede påført store skader på Israels omdømme. I mange arabiske land har anklagene mot Israel ført til opptøyer og forsøk på å angripe israelske mål. I Tyrkia er alle israelere bedt om å evakuere landet av frykt for deres sikkerhet.

Norske medier og organisasjoner som var raskt ute med å legge skylden på Israel, med Hamas som kilde, har bidratt til å sette israelske og jødiske mål i Norge i en ytterligere utsatt posisjon. Temperaturen er allerede svært høy og mange jøder sier at de føler seg utrygge.

Det er derfor en svært uansvarlig dekning vi nå har vært vitne til fra norske medier. Vi får håpe de ikke stoler blindt på Hamas fremover.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart