Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

NTB-sak hevdet Lancet-studie viste 186.000 er døde på grunn av krigen i Gaza – så måtte de rette

Slik fremstilte Aftenposten den falske nyheten på Instagram. Oppslaget er siden blitt fjernet.
Tirsdag 9. juli publiserte flere større nyhetsnettsteder saken fra NTB med tittelen: Lancet-studie: Over 186.000 palestinere kan ha mistet livet som følge av krigen i Gaza.

Blant dem som publiserte teksten fra NTB var TV2 Nyheter, ABC Nyheter og nettstedet Forskning.no.

Problemet var bare at det aldri var noen studie som kunne underbygge saken slik den var ført i pennen fra en av NTBs journalister.

Ingen av de store nyhetsnettstedene sjekket heller saken fra NTB før de publiserte den på sine plattformer.

Brev ble til «studie»

Saken refererte til et brev (artikkel) – publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet under tidsskriftets «correspondance»-seksjon. Brevet er forfattet av tre akademikere – Rasha Khatib, Martin McKee, and Salim Yusuf.

I brevet – som ikke er fagfellevurdert – argumenterer forfatterne for at dødstallene på Gaza kan komme opp i flere hundre tusen:

«I nyere konflikter varierer slike indirekte dødsfall fra tre til 15 ganger antall direkte dødsfall. Ved å bruke et konservativt estimat på fire indirekte dødsfall per ett direkte dødsfall på de 37.396 rapporterte dødsfallene, er det ikke usannsynlig å estimere at opptil 186 000 eller enda flere dødsfall kan tilskrives den nåværende konflikten i Gaza.» skriver artikkelforfatterne.

Klipp – lim – publiser

At det nå skulle være flere hundre tusen døde som følge av krigen i Gaza gjorde at flere reagerte på NTB-saken i formiddagstimene.

I følge avisen Dagen sendte byrået ut en melding til kundene sine kl. 16 der de ga beskjed om at de jobbet med å rette feilen.

– Vi har gjort en feil, kanskje også to, sier Christina Dorthellinger Nygaard, fungerende nyhetsredaktør i NTB til Dagen.

Da hadde saken allerede stått publisert i landets aviser i mange timer.

Rettelser på løpende bånd

TV2 Nyheter publiserte sin rettelse kl. 19.54, og de tok seg også bryet med å kontakte en av artikkelforfatterne for å kontrollere den opprinnelige NTB saken de hadde publisert.

I rettelsen skriver TV2:

«TV 2 publiserte tirsdag 9. juli en NTB-sak klokken 08.51 med følgende tittel: Studie: Over 186.000 palestinere kan ha mistet livet i Gaza. (…)

Disse tallene er gjengitt av en rekke ulike norske og utenlandske medier. Det varierer hvorvidt man omtaler dette som et anslag for hvor mange som allerede kan være døde, eller hvorvidt dette er en framskriving av hvor mange som kan komme til dø i Gaza i tiden framover som følge av andre konsekvenser av krigen.

TV 2 ble gjort oppmerksomme på denne uklarheten, og vi har derfor vært i kontakt med en av artikkelforfatterne. Hun presiserer følgende: Tallet 186.000 er et anslag for hvor mange direkte og indirekte dødsfall man kan komme til å nå på Gaza i måneder og år framover som følge av krigen, selv om konflikten skulle opphøre i dag. Dette som følge av eksempelvis et helsevesen som har brutt sammen, skader og sykdommer som ikke blir behandlet, mangel på vann, mat og husly.

Det er med andre ord ikke dekning for å si at 186.000 kan være døde allerede, men at følgene av krigen både kan resultere i, og komme til å overstige 186.000 døde i tiden framover.

TV 2 beklager feilen. Saken ble endret og justert med denne rettelsen 9. juli kl. 19.54.»

Deretter fulgte også en rettelse fra Nettavisen som opplyser leserne om feilen slik:

«(I en tidligere utgave av denne artikkelen skrev NTB at over 186.000 palestinere kan ha mistet livet i krigsherjede Gaza. Det riktige er at de israelske angrepene mot Gaza kan komme til å kreve over 186.000 palestinske liv, anslår forskere i en artikkel i legetidsskriftet The Lancet. En av de tre forfatterne bak artikkelen, Rasha Khatib , presiserer at tallet er et anslag for hvor mange som kan komme til å miste livet i Gaza, selv om krigen slutter i dag. Denne artikkelen ble rettet klokken 20.26 tirsdag 9. juli.)»

Også ABC Nyheter rettet feilen da de ble gjort oppmerksomme på feilen fra NTB. De har ikke lagt inn en endringslogg i sin sak som først ble publisert kl. 12.13 og deretter oppdatert kl 19.04.

«Medfører ikke riktighet«

Nettstedet Forskning.no har publisert en rettelse, og har oppdatert sin sak med rettelogg.

Rettelogg 9. juli 2024: Denne artikkelen fra NTB er oppdatert med rettelser etter første publisering. Første versjon av artikkelen fremsatte påstanden om at studien konkluderte at 186.000 kan ha omkommet. Dette medfører ikke riktighet. NTB anmerker: «En av forskerne bak artikkelen bekrefter overfor NTB at tallet er et estimat over hvor mange liv som kan komme til å gå tapt, selv om krigen slutter i dag.» 

Den velkjente medievaktbikkjen HonestReporting reagerte sterk på publiseringen i seg selv

HonestReporting som gjerne omtales som en pro-israelsk vaktbikkje overfor mediene har skrevet denne kommentaren, hvor det blant annet står:
The Lancet skryter av sine «ekstremt høye standarder», og velger «bare de beste forskningsoppgavene for kvaliteten på arbeidet og progresjonen de fører til.»

Disse antatte gullstjernestandardene var ikke å se da redaktører ved tidsskriftet tok den problematiske beslutningen om å publisere innhold som klart antyder at Israel er skyldig i folkemord. Denne desinformasjonen, presentert med tidsskriftets prestisjetunge navn, gir det en ufortjent legitimitet.

The Lancet regnes som et av verdens mest pålitelige medisinske tidsskrifter, med et årlig lesertall på 36 millioner. Den leses av helsepersonell, beslutningstakere og industriledere.

Dette ryktet vil ikke bestå hvis det fortsetter å assosiere navnet sitt med gjennomgående uvitenskapelig, politisk motivert tull.Lenker:
Omtale om saken fra The Jewish Chronicle.
Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart