Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Vad står MIFF för?

Med Israel for fred är en norsk pro-israelisk organisation. Genom en saklig och allsidig information om Mellanöstern-konflikten, det judiska folket och dess historia, önskar vi skapa större sympati för Israel och det judiska folket.

MIFF startades som en arbetsgrupp 1975, och tre år senare blev organisationen formellt instiftad. Vi är en tvärpolitisk och icke-religiös organisation. MIFF ger ut tidningen «Midtøsten i fokus», som kommer ut med 6 utgåvor årligen. Tidningen ger analyser, aktuella reportage, nyhetsstoff och kommentarer om Mellanöstern, Israel och den judiska världen. Tidningen är tillgänglig i Pdf-format här. Ledare för MIFF är Morten Fjell Rasmussen. Daglig leder är Conrad Myrland. Redaktör för Midtøsten i fokus är Odd Myrland.

Miff.no är en internetportal till Mellanöstern, som drivs av Med Israel for fred. Portalen startades i januari 2001, och har sedan blivit en av de mest populära norska resurser för insyn i Mellanöstern-konflikten.

Alla som stöder MIFFs målsättning kan gå in som medlemmar. Vi har också många medlemmar utanför Norges gränser. Våra svenska sympatisörer uppmanas att teckna medlemskap. Abonnemang på «Midtøsten i fokus» ingår.

 

Vad står MIFF för?
Det finns många Israel-organisationer i Norge. De flesta har som utgångspunkt en eller annan tankegång som medlemmarna har angående judarna och Israel, och de arbetar för att sprida detta. Många av dem har kristna grundtankar.

MIFF går en annan väg. Vår utgångspunkt är snarare att sprida vad folk i allmänhet i Israel (de stora grupperna) menar. Vårt uppdrag är att förklara för folk som förstår norska hur israelerna i gemene man tänker. Vårt uppdrag är alltså inte att ha så mycket åsikter om saker och ting, utan mer att förmedla israelernas syn på situationen (de största grupperna och inte minst Israels lagenligt valda regering).

Olika synsätt
Eftersom detta på ett lättöverskådligt sätt ger läsarna mesta möjliga klara blick över hur israelerna uppfattar situationen är vår uppgift att arbeta efter denna förutsättning.
Vi hoppas att de flesta vid närmare eftertanke finner det nyttigt att det finns ett sådant ställe på norska, oberoende av om man håller med eller inte.

MIFF ser det inte som sin uppgift att ha åsikter som det råder oenighet om bland de stora grupperna och partierna i Israel. Vi presenterar de olika synsätten, och så får folk dra sina egna slutsatser.
Som organisation ställer vi oss exempelvis neutrala till judiska
bosättningar i Gaza och på Västbanken, på grund av att detta är något som är mycket omstritt i Israel. Vi konstaterar att majoriteten i Israel är villiga att ge upp bosättningarna i utbyte mot äkta och varaktig fred. Problemet är att grannarna inte ser ut att vara villiga att ingå en sådan fred.

Religiöst neutrala
Vi är en religiöst neutral organisation. Detta betyder att vi inte tar upp sådant som profetior, bibliska läror om Israel eller andra teologiska ämnen, bortsett från en viss faktaorientering. Detta är en grundprincip hos oss; att judar, kristna och sekulariserade skall kunna känna sig hemma och kunna delta på lika villkor och på alla nivåer inom organisationen. Det vi har gemensamt är vänskapen med Israel. Det är också viktigt att vårt material skall vara relevant för folk som inte tror på bibeln.

Detta betyder inte att MIFFs alla medlemmar är religiöst neutrala personligheter. Många av oss är, tvärt emot, starkt engagerade i olika former av kristen eller judisk verksamhet, och vi kan ha starka (och olika) uppfattningar om profetior, mission bland judar och så vidare. Många av MIFF-medlemmarna är därför också medlemmar av en eller flera andra Israel-organisationer. De religiösa ämnena, vänskapen med särskilda judiska grupper och så vidare, blir då tillvarataget genom dessa organisationer, eller på andra sätt.

Gemenskapsmöten
Samtidigt kan man alltså stöda det upplysningsarbete som MIFF driver. Vi ser inga motsättningar mellan dessa olika vinklingar. Därmed kan vi samla folk med olika uppfattninger till ett gemensamt och fruktbart samarbete på vänskaplig grundval, trots att vi kanske har delade åsikter om annat. Vi blir ett slags permanent «gemenskapsmöte» där vi låter stridbara ämnen vara, Israel-vänner emellan, och går samman och håller ihop vad gäller det vi har gemensamt.

Vi ber således att de som brinner för särskilda ämnen, att respektera MIFFs egenart och uppträda värdigt i förhållande till var vi skall uttrycka vad.

För fred?
MIFFs utgångspunkt är att israelerna har en stark önskan om fred. Det är väldigt få chaufförer, läkare, bönder, lärare, industriarbetar, affärsmän etc som hyser en önskan om att bli inkallade för att dra ut i krig, på det vis som israelerna alltför ofta har varit tvungna att göra.

Men det får inte vara en «fred» som tillåter terror och/eller borgar för ett storkrig som till slut skall ta knäcken på den judiska staten.

Vi hoppas att vårt informationsarbete kan vara ett bidrag till en kommande fred, där judar kan leva i trygghet och där palestinier och andra araber kan åtnjuta frukterna av ett fredligt samarbete med Israel.

Ôversatt från norska av Mi Grandin.

Norsk artikkel publicerad: 15 april 2001

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart