Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Misbruk av Kåre Kristiansen og angrep på andre

Avdøde Israel-venn Kåre Kristiansen (som jeg var så heldig å kunne regne blant mine personlige venner) fant det i august 2005 riktig å trekke seg fra jubileumsfesten som HJH (Hjelp Jødene Hjem) holdt i anledning sitt 15-års-jubileum.

Avdøde Israel-venn Kåre Kristiansen (som jeg var så heldig å kunne regne blant mine personlige venner) fant det i august 2005 riktig å trekke seg fra jubileumsfesten som HJH (Hjelp Jødene Hjem) holdt i anledning sitt 15-års-jubileum.

Bakgrunnen for at Kristiansen trakk seg fra festen, var at den ble holdt den dagen da staten Israel kastet de jødiske innbyggerne ut av Gaza. Hovedtalen på festen skulle holdes av Michael Melchior, som støttet tilbaketrekningen fra Gaza sterkt, mens Kristiansen var sterkt imot den. Melchior var taler i HJH fordi det var han som stiftet HJH, og han har hele tiden spilt en viktig og positiv rolle – blant annet i arbeidet med å plukke ut gode prosjekter. Kåre Kristiansen ønsket ikke å sette saken på spissen ved å framlegge et annet syn enn Melchior på en jubileumsfest. – Vi kan tilføye at det var en vanskelig situasjon også for mange av de Israel-vennene som valgte å delta på festen. Tidspunktet for festen var fastsatt lenge før det ble kjent hva som skulle foregå på Gaza-stripen den dagen, og av praktiske grunner gikk det ikke å endre dag.

Et engangstilfelle
Erez Uriely i «Senter mot antisemittisme» (SMA) har gått meget sterkt ut mot markeringen av Israels 60-års-jubileum nå i september 2008 i regi av HJH og organisasjonene bak, blant dem MIFF. De påberoper seg Kåre Kristiansens boikott i 2005 i den forbindelsen. Men det er helt uten berettigelse.

Kåre Kristiansen gjorde det selv meget klart at han fortsatt støttet HJH. Det gjorde han i et innlegg som stod i kristne aviser (det ligger for øvrig også på nettstedet til «Senter mot antisemittisme»). Vi vil gjengi den siste delen av hans innlegg (første del handlet om hvorfor han trakk seg fra det ene arrangementet i 2005):

«Nå ser jeg at enkelte Israel-venner på bakgrunn av foranstående har trukket den konklusjon at jeg har brutt forbindelsene med HJH. Selvsagt er dette en fullstendig gal slutning. Jeg vil nå som tidligere støtte det sosiale og økonomiske arbeid blant de jødiske innvandrere som HJH har drevet med stort hell – og vil håpe at hjelpen heretter kan utvides til også å gjelde ulykkelig jøder som kastes ut fra Gaza og eventuelt fra Judea/ Samaria («Vestbredden».)

Den feilbedømming som HJH gjorde seg skyld i dette tilfelle, vil ikke endre noe på dette forhold. La meg understreke at jeg i mitt engasjement for Israel alltid har lagt vinn på å arbeide for forståelse mellom alle de organisasjoner som fra ulike vinkler engasjerer seg for denne viktige sak.
Derfor har jeg gjennom alle år også deltatt på møter i regi av dem alle. Vi trenger dem – og bør bruke våre krefter og midler til å trekke sammen.»

Dette skulle jo være tydelig nok. Kristiansen gikk direkte imot den tolkningen av hans handlinger som Uriely den gangen gav. Tross dette fortsetter Uriely å tillegge Kristiansen de meninger som Kristiansen selv avviste.

Trekke sammen
Kåre Kristiansen, Leif Røssaak og mange andre av de Israel-vennene som ikke lenger er iblant oss, var av den oppfatning at Israel har altfor mange fiender i Norge til at Israels venner har råd til å krige med hverandre. Vi har, som Kristiansen skriver like ovenfor her, «ulike vinkler». Det betyr ikke at vi skal gå i strupen på hverandre. Vi skal «trekke sammen». Vi når alle ut til forskjellig publikum med vår informasjon og belyser ulike sider av det israelske samfunnet og konflikten. Vi skal betrakte hverandre som en ressurs, og respektere hverandres egenart.

De stadige angrepene fra SMA mot andre Israel-venner er en tragedie for Israel-arbeidet i Norge.

Relaterte artikler:
MIFF, Kåre Kristiansen og Bibelens profetier (21.07.04)
Forholdet Kåre Kristiansen hadde til Bibelens profetier og hvordan Israels venner skal håndtere dem. Denne artikkelen ble offentliggjort mens Kåre Kristiansen levde. Jeg hørte aldri noe annet enn at han var helt enig i innholdet. Jeg vil tilføye at jeg har samtalt personlig med Kåre Kristiansen om disse spørsmålene i timevis, og vi var helt enige.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart