Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Gjør dere kjent med fakta om Israel

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MLOS09IXucQ[/youtube]

Se intervjuet med Avital Leibovich.

 

– Ikke vær redde for å markere hva dere mener overfor redaktørene når noe i avisene ikke presenteres på best mulig måte, er rådet til MIFFs medlemmer fra Avital Leibovich, pressetalskvinne for IDF.


Avital Leibovich. (Foto: Atle Drage)

– Kom til Israel og se med egne øyne hva som foregår her, fordi det er bare da du kan forstå farene vi står overfor, sier hun i et intervju med MIFF.

SKUP-debatt
Oberstløytnanten har vært i Norge blant annet for å møte norske journalister og redaktører. Fredag 1. april deltok hun som debattant under den årlige konferansen til SKUP, Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse, sammen med blant andre Kåre Willoch.

– Jeg følte jeg klarte å si det jeg ønsket å si. Det var viktig for meg å åpne øynene på journalistene. Det var 700 journalister der, og jeg benyttet muligheten. Samtidig nevnte jeg fakta som de kanskje ikke kjenner til, om mediedekningen som jeg ikke synes er særlig balansert. Alt i alt er jeg fornøyd med paneldebatten, sier Leibovich.

– Villeder dem
Ifølge israeleren er det mange ting med den norske Midtøsten-dekningen som ikke holder mål. For eksempel at et sikkerhetsgjerde, bestående av kun tre prosent betongmur, blir betegnet som en mur.

– Og når journalistene ikke nevner det faktum at Israel fjernet over 200 veisperringer og kontrollposter over hele Judea og Samaria, da vet ikke befolkningen om det. Du villeder dem. Og når du sitter i Jerusalem og ikke vil ta bryet med å kjøre i én time til Sderot eller Ashkelon for å se hvordan disse byene bombarderes med rakettild fra Gaza-stripen, forteller man ikke hele historien.

Tar ikke kontakt
– Så jeg forventer at journalistene er profesjonelle, at de opererer med en journalistisk etikk og gir folk det brede perspektivet på saken. La folket bestemme hvilken side av saken de skal akseptere, understreker Leibovich.

Hun sier norske journalister så godt som aldri tar kontakt med IDFs pressekontor for å få høre deres versjon av en militær hendelse de skal dekke.

– Skammer oss ikke
Men hvorfor skal det norske folk stole på deg, som en talsperson for IDFs synspunkter, mer enn de stoler på profesjonelle journalister?

– Når den norske pressen tar inn over seg versjonen til Hamas, tror jeg de i mye større grad burde ta inn over seg vår mening og våre fakta. Vi presenterer virkeligheten som den er […] Vi har en lang historie med å etterforske oss selv og vi gjør feil av og til. Det er ingen hemmelighet. Men når vi gjør det står vi fram foran kameraene og offentliggjør disse tabbene. Vi skammer oss ikke, sier talskvinnen.

Skjer ikke i andre land
Som et eksempel på IDFs åpenhet nevner hun en hendelse fra tiden etter Israels forsvarskrig på Gaza-stripen.

– Vi åpnet et spesialkontor hvor palestinere fra Gaza-stripen kunne levere inn klager, slik at vi kunne undersøke dem. Vis meg et annet land i verden som går til sin fiende og gir dem en slik mulighet. Det skjer ikke, understreker hun.

Goldstone-innrømmelser
Samme dag som Leibovich debatterte under SKUP-konferansen, hadde Richard Goldstone en kronikk på trykk i Washington Post. Han er hovedmannen bak den såkalte Goldstone-rapporten, som anklaget Israel for krigsforbrytelser under landets forsvarskrig på Gaza-stripen.

Men i sin artikkel skriver sørafrikaneren at «Dersom jeg hadde visst det jeg vet nå, ville Goldstone-rapporten blitt et annerledes dokument.»

– Handlet i selvforsvar
– Det viktigste som kommer fram av dette er at Israel ikke er noen krigsforbryter. Vi handlet i selvforsvar. Et selvforsvar etter en åtteårsperiode hvor raketter og granater har rammet våre hjem, våre barn, våre eldre. Vi handlet i tråd med internasjonal lov, kommenterer Liebovich.

Nordmenn flest er nok neppe klar over at hver gang Israel ønsker å ramme ulike mål, må det godkjennes av en militær advokat.

– Det betyr at vi undersøker hvert eneste mål og er sikre på at operasjonen skjer i samsvar med internasjonal lov. Vi bryr oss om siviles liv, om folkeretten – og følger den. Og jeg tror det er dette Goldstone nå har kommet fram til. Dessverre er det to år for sent, selv om det er en viktig anerkjennelse, forklarer talskvinnen.

Opplever politisk forståelse
På spørsmål om hun mener Goldstones innrømmelser kan forbedre Israels forhold til Vesten, svarer Leibovich at «den politiske virkeligheten» i dette tilfellet er bedre enn det media framstiller den som.

– Da Gaza-krigen var over var seks ledere på besøk i Jerusalem for å besøke hjemmet til vår statsminister og vise sin støtte. Så jeg tror at leseren alltid må huske at det alltid vil være et gap mellom det media forteller og de faktiske realitetene på bakken, sier Leibovich.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart