Gunnar Gravdahl (t.v.) hjelper Gabriel Edland å heise det israelske flagget under MIFF-landsmøtet i Ålesund i 2004. (Arkivfoto: Conrad Myrland)
Gunnar Gravdahl (t.v.) hjelper Gabriel Edland å heise det israelske flagget under MIFF-landsmøtet i Ålesund i 2004. (Arkivfoto: Conrad Myrland)

Gunnar Gravdahl til minne

Gunnar Gravdahl er gått bort, 87 år gammel. Med ham har vi mistet en sentral Israel-venn og et trofast MIFF-medlem.

Hans far, Arne Gravdahl, var meget engasjert og kunnskapsrik i bibelske spørsmål og spørsmål som hadde med Israel å gjøre. Gunnar førte engasjementet for Israel videre innenfor MIFF, en religiøs nøytral organisasjon. Selv hadde jeg gleden av å være sammen med ham i hovedstyret for MIFF.

Da jeg hørte at Gunnar er gått bort, tenkte jeg med en gang at han hadde vært styreleder. Men ved nærmere kontroll fant jeg at det hadde han ikke. Det føltes bare slik. Ikke slik at han var brautende og herskesyk. Men han var ryddig til fingerspissene og bidro på en fin måte til å få fram hva som var viktig i sakene. Dermed la han et grunnlag for gode vedtak. Han var nestleder i en årrekke.

Gravdahl tok med seg til MIFF sin politiske erfaring, han var blant annet ordfører i Bærum kommune for Høyre i tolv år.

Det kanskje viktigste Gravdahl utrettet i MIFF, skjedde på MIFFs landsmøte sommeren 2000. Før det hadde det vært strid om hvilken politisk profil MIFF skulle ha. Hva som skjedde der, fortelles slik i vår jubileumsbok fra 2008, Med Israel For Fred:

«Et viktig grunnlag for MIFFs vekst de siste årene ble lagt på generalforsamlingen i 2000, da organisasjonen samlet seg om en strategiplan utarbeidet av Gunnar Gravdahl og Trygve Eklund sammen med sentralstyret. Her ble uenighetene fra 1990-tallet endelig avsluttet, og organisasjonen samlet seg om å bygge på medlemmenes felles Israel-vennskap, «uavhengig av deres syn på religion og ideologi». Det ble også enighet om å vektlegge synspunktene til de store gruppene i israelsk politikk i organisasjonens informasjonsarbeid, med naturlig vekt på «den politikk som føres av Israels til enhver tid sittende regjering».»

Jan Benjamin Rødner, som stiftet MIFF i 1978 og fremdeles er styremedlem, kommenterer dette slik: «Det var ikke noen tilfeldighet at Gunnar var sentral i dette arbeidet.  Det har å gjøre med hans evne til å bringe mennesker sammen i fellesskap.»

Dette grunnlaget er nok den viktigste bakgrunnen for den suksessen MIFF har hatt siden. MIFF er en organisasjon hvor alle Israel-venner skal kunne føle seg hjemme og opptre på like fot, uavhengig av religiøs og politisk oppfatning. Vår oppgave er å være talerør for israelerne, ikke for oss selv. Vi vil holde fast ved denne linjen og minnes Gunnar Gravdahl med takknemlighet.

Gravdahl vil bli bisatt fra Røa kirke onsdag 29. april kl 12.00.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart