Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– For Obama var ikke Israel noe viktig

USAs president Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Det hvite hus / Flickr.com)
USAs president Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Det hvite hus / Flickr.com)
Barack Obama får dårlige skussmål av tidligere Israel-ambassadør Vivian Bercovici.

Vivian Bercovici, Canadas tidligere ambassadør i Israel, hadde søndag 15. oktober foredrag på MIFF Forum på Gardermoen med temaet: Israels strategiske rolle i Trump-æreaen. Bercovici var ambassadør i Israel fra 2014 til 2016. Hun ble utnevnt til stillingen av Canadas tidligere statsminister Stephen Harper, som mange mener var verdens «mest Israel-vennlige statsminister» i årene han styrte fra 2006 til 2015.

– Jeg tror ikke man kan snakke om Trump uten å snakke om Obama. For jeg tror på mange måter at Trump var en reaksjon på Obama, fortalte Bercovici til forsamlingen.

Hun trekker spesielt fram ett eksempel som gjorde at USA mistet mye av sin makt og innflytelse i Midtøsten. Obama sa at bruk av kjemiske våpen ville være en rød linje i den syriske borgerkrigen. Men da Assad-regimet senere krysset denne linjen og brukte kjemiske våpen på sitt eget folk, uteble de store reaksjonene fra USA.

– Obama var helt uvitende om kulturen og mentaliten i Midtøsten, sa Bercovici.

Canadas tidligere ambassadør i Israel, Vivian Bercovici, hadde foredrag på MIFF Forum. (Foto: Bjarte Bjellås)
Canadas tidligere Israel-ambassadør, Vivian Bercovici, talte på MIFF Forum. (Foto: Bjarte Bjellås)

Blant annet skal Obama ifølge den tidligere ambassadøren ha sett på iranerne som forutsigbare og rasjonelle. Derfor mente han den beste måten å behandle dem på var ved å snakke med dem og vise dem respekt. Det var denne strategien som ledet til den omstridte atomavtalen med Iran. Den Israel har vært svært misfornøyd med.

– Hvorfor ble ikke denne såkalte avtalen knyttet opp mot sanksjoner? OK, jeg ser det hvis vi fjerner noen sanksjoner etterhvert som iranerne innfrir sine løfter, men neida. De fjernet alle sanksjonene med en eneste gang. Det er en veldig bra forhandlingsstrategi, å gi fra deg hele overtaket med en gang, sa Bercovici ironisk.

Hun stilte også spørsmål ved hvorfor ikke avtalen var knyttet opp mot å forhindre Irans massive støtte til terrorisme, eller deres utvikling av langdistanseraketter.

– Årsaken var at Obama egentlig ikke brydde seg. Obamas syn på verden og spesielt på Midtøsten er at det ikke er noe spesielt med Israel. Han mente at Israel ikke hadde noen spesiell rolle. Han så ikke på Israel som noe viktig i Midtøsten, og det demonstrerte han gjennom politikken sin. Det eneste positive med Obama var at han tvang sunni-muslimske land til å samarbeide med Israel, forklarte Bercovici.

Hele foredraget kan du se i opptak her;


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart