Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

EU-land har bestemt seg for å flytte ambassaden til Jerusalem

Jerusalem. (Foto: Google)
Jerusalem. (Foto: Google)
- Norge må følge etter, sier MIFF-leder Bengt-Ove Nordgård.

Romania har bestemt seg for å følge USAs eksempel og flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem.

– Beslutningen er tatt. Prosedyrene har begynt, sier Liviu Dragnea, lederen i regjeringspartiet PSD, til rumensk TV, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I forrige uke var Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely (Likud) i Romania. I et møte med Romanias utenriksminister Teodor Melescanu argumenterte hun for ambassadeflytting.

– Det vil være et historisk vindu med mulighet etter at USA flytter sin ambassade til Jerusalem. Det er på tide å velge riktig side i historien og bli et av de første landene som flytter ambassaden til vår hovedstad Jerusalem, sa Hotovely. Det er ventet at Tsjekkia vil bli det neste EU-landet som følger etter Romania til Jerusalem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet spesielle fordeler til de ti første landene som velger å flytte sine ambassader, skriver Ha’aretz.

 

Norge må følge etter

Krav om at Norge anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og flytter ambassaden til byen, var et av kravene som MIFF presenterte i Utenriksdepartementet i forrige uke. I dokumentet MIFF leverte til regjeringen heter det:

«Store Norske Leksikon definerer hovedstad slik: «vanligvis den byen som er sete for et lands regjering og sentraladministrasjon».

Innenfor noen hundre meters omkrets vest i Jerusalem ligger Israels nasjonalforsamling, Israels høyesterett, kontoret til Israels statsminister og finansdepartementet. Da USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad 6. desember 2017 var det å konstatere et faktum.

Unnlatelse av å anerkjenne Israels de facto hovedstad har ikke bidratt til å få palestinerne til forhandlingsbordet eller godta en løsning. Det er en dårlig basis for reelle forhandlinger å benekte faktum.

President Donald Trump understreket i sin tale at han ikke tar stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles.

«Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump.

I Oslo II-avtalen har palestinerne godtatt at Israel kontrollerer hele Jerusalem. Inntil palestinsk side er villig til å inngå en sluttstatus-avtale, har Israel kontroll over byen og det er ingenting som hindrer andre land i å anerkjenne at Jerusalem er Israels hovedstad.

Palestinernes vei til eventuelle rettigheter og suverenitet i Jerusalem går gjennom forhandlinger, ikke gjennom FN-resolusjoner og fordømmelser.

Regjeringen burde ikke ha stemt for en FN-resolusjon som brøt med hva Norge var med på å skrive under på i Oslo II-avtalen. Den norske stemmen til FN-resolusjonen som kritiserte USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad driver bare palestinerne videre bort fra Oslo-avtalen.»


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart