Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

«Jødenes historie i Norge gjennom 300 år» i ny utgave

Forsiden av boken Jødenes historie i Norge. (Foto: Forlaget Press)
Nå er historiker Oskar Mendelsohns storverk om jødene i Norge tilgjengelig i én samlet versjon.

Oskar Mendelsohn (f. 1912, d. 1993) var en norsk historiker, lektor og forfatter som over to bind skrev det som blir kalt standardverket om jødenes historie i Norge. Det første bindet på 707 sider ble publisert i 1969 og handler om årene fra rundt 1660 til 1940. Bind 2, som kom i 1987 og var på 669 sider, tar for seg årene 1940 til 1985.

Oskar Mendelsohn. (Foto: Privat)

For første gang kan dette verket nå leses i én samlet utgave. Denne uken har nemlig boken kommet ut på nytt og med nye illustrasjoner. Det er Forlaget Press, der forfatter Håkon Harket er daglig leder, som gir den ut.

Slik er forlagets omtale av boken:

I flere tiår arbeidet Oskar Mendelsohn med sitt storverk om jødenes historie i Norge. Femti år etter at første bind utkom, er Jødenes historie i Norge gjennom 300 år fortsatt den eneste samlede fremstillingen av jødisk liv i Norge: et standardverk om en avgjørende del av norsk historie, og en klassiker i moderne norsk historieskriving. Nå foreligger verket for første gang i samlet utgave, med nye illustrasjoner og en nyskrevet innledning av Espen Søbye.

På et fagseminar på Holocaust-senteret i Oslo i dag ble den nye boken presentert. Oskar Mendelsohns sønn, Leif Arne Mendelsohn, og datter, Anita Mendelsohn Ytrehus, var til stede.

Anita, som forøvrig var styreleder i MIFF Trondheim over flere år på slutten av 1980 tallet, takket alle involverte og fortalte om historien bak og arbeidet med den nye utgaven.

Leif Arne Mendelsohn og Anita Mendelsohn Ytrehus mottok blomster på slutten av seminaret på HL-senteret 6. november 2019. (Skjermbilde fra direktesendingen på Facebook)

Hun fikk ideen om en ny utgave etter å ha mottatt et brev fra Universitetsforlaget i 2014 om overføring av rettigheter til arvingene. I brevet sto det at det ville glede dem om noen ville trykke verket opp på nytt. Det inspirerte henne til blant annet å kontakte Håkon Harket i Forlaget Press med spørsmål om de kunne tenke seg å utgi den. Og etter noe betenkningstid fikk hun et positivt svar.

Anita kunne i takketalen også fortelle at finansieringen hovedsaklig har kommet fra Kulturdepartementet, men Det Mosaiske Trossamfunn (DMT), Norsk kulturråd og stiftelsen Fritt Ord har også bidratt.

https://www.facebook.com/HLsenteret/videos/2618934208194622/
Se opptak fra presentasjonen av den nye utgaven på HL-senteret i dag.

Veiledende pris for boken er kr. 599,- og kan kjøpes på nett eller i butikk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart