Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Jødene ble tvunget til å finansiere sin egen undergang

Berit Reisel har skrevet bok om den økonomiske plyndringen av de norske jødene. (Foto: Bjarte Bjellås)
Den norske psykologen og forfatteren Berit Reisel fortalte om plyndringen av jødene i Norge.

Psykolog og forfatter Berit Reisel holdt foredrag på MIFFs Israelkonferanse i Kristiansand 9. oktober. Reisel ble født i en svensk flyktningleir, etter at foreldrene flyktet fra Norge under Holocaust. I 2021 ga hun ut boken «Hvor ble det av alt sammen?» Plyndringen av jødene i Norge. Det var også temaet hennes for foredraget.

– Det var 20 år siden jeg bestemte meg for å skrive denne boken, men den har blitt utsatt mange ganger. Det har vært for tungt å åpne denne døren, sa hun til de rundt 200 tilhørende i salen.

I boken forteller Reisel om arbeidet i Skarpnes-utvalget, et statlig utvalg oppnevnt for å kartlegge hva som skjedde med norske jøders eiendom under andre verdenskrig. Utvalgets mandat var å «kartlegge hva som skjedde med jødenes eiendeler i Norge under den annen verdenskrig» og «kartlegge hvorledes og i hvilket omfang beslaglagte verdier/eiendeler ble tilbakeført til jødene etter krigen.»

– Ettersom filmer og bilder kom fra konsentrasjonsleirene så skjønte man hvor det hadde blitt av slektninger. Men hvor det hadde blitt av alle eiendeler visste ingen. Ingen fortalte jødene hvor eiendelene deres var blitt av. Det var et gapende hull i historien, fortalte Reisel.

– Det skulle gå 50 år før det ble mulig å finne svar på noen av disse spørsmålene, la hun til.

Reisel fortalte om hvordan de norske jødene ble plyndret under den andre verdenskrig og om den lange kampen for å få et restitusjonsoppgjør.

– Verdisaker som gull, sølv og smykker ble overført til de tyske okkupantene, som betaling for deportasjonen av de norske jødene. Jødene ble tvunget til å finansiere sin egen undergang, fortalte forfatteren.

Hele foredraget hennes kan du se i opptak her:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart