Thor Mikalsen ved en minneplakett for en av hans medsoldater i UNIFIL. (Foto: Privat)

Minneord Thor Mikalsen

MIFF Bergen har tatt initiativ til å plante trær i Israel til minne om Thor Mikalsen.

Det var med stor sorg vi den 31. mars mottok meldingen om at vår gode venn, MIFF-medlem Thor Mikalsen, var gått bort. Helt uventet var det ikke, da Thor har vært mye syk de siste årene. Men nå var han begynt å komme til krefter og la planer fremover, så vi var mange som tenkte at han nå var over kneiken.

Thor har en lang og god fartstid i Med Israel for fred. Han kom med i styret i MIFF Bergen en gang på 1980-tallet, og han har vært styremedlem i lokallaget sammenhengende helt siden den gang. Det er nok ikke mange i foreningen vår som har vært tillitsvalgt like lenge som ham. Thor var ikke blant de som snakket mest, men han har alltid vært positiv og imøtekommende, og ikke redd for å ta på seg oppgaver. Kassererjobben har han skjøttet så lenge jeg kan huske – dvs. siden slutten av 1990-tallet. Gaver til foredragsholdere var det ofte Thor som sørget for. Og hver gang det kom en ny utgave av avisen Midtøsten i Fokus, fant han et nytt område fortrinnsvis i Hordaland, hvor han la aviser i postkasser. Men det var ikke bare aviser han delte ut. En morsom episode fant sted på vei til landsmøtet i Ålesund i 2004. Da hadde han med en hel blokk med post-it-lapper, hvor han hadde skrevet opp en israelsvennlig nettsideadresse han mente folk burde besøke. Disse lappene klistret han opp diverse steder langs ferden fra Bergen til Ålesund, som på fergen og rasteplasser. Toppen av kransekaken var da vi besøkte en bokhandel, og han dro en bok av en tidligere norsk statsminister ut av hyllen. Den tidligere statsministeren var ingen nær venn av Israel, så post-it-lappen fikk behørig plass på bokens siste side.

Noen måneder før Thor ble syk i 2019, hadde jeg gleden av å reise sammen med Thor til Libanon. Libanon er at land jeg lenge hadde ønsket å reise til, og Thor var det beste reisefølge. På 1980-tallet var han i to perioder FN-soldat i landet, og nettopp denne bakgrunnen åpnet dører for oss. Sør for Litani kan nemlig ikke utlendinger reise fritt, men med Thors bakgrunn ble det en åpning. Mitt inntrykk var at det var verdifullt for Thor å besøke de områdene hvor han hadde tjenestegjort, blant annet fikk vi besøkte museet for de norske FN-styrkene i landsbyen Ebel es-Saqi. For meg var dette blant høydepunktene på turen.

MIFF Bergen har tatt initiativ til å plante trær i Israel til minne om Thor. Om du ønsker å støtte opprettelsen av en minnehage i Thors navn (som vil bestå av minimum 100 trær), kan du gi en gave til Jødisk Nasjonalfond, JNF-KKL, kontonummer 7877 08 76817. Merk gaven «Thor Mikalsen til minne».

Vi lyser fred over Thor Mikalsens gode minne.

Morten Fjell Rasmussen, MIFF Bergen

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart