Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hva som skjedde mellom motdemonstranter og politiet like før MIFFs demonstrasjon

Politiet tar kontroll over motdemonstranter. (Foto: Aso Jaff)
Søndag 15. oktober arrangerte MIFF en stor støttemarkering for Israel foran Stortinget.

Da MIFF booket Eidsvolls plass fem dager i forkant, var tidsrommet kl. 14-16 allerede forhåndsbooket av en gruppe som kalte seg «Støtte for å stille Assad for retten i den internasjonale domstolen i Haag».

MIFF ønsket å avslutte vårt eget arrangement før det ble mørkt, så vi booket tidsrommet kl. 16-18 og fikk raskt dette godkjent av Stortinget og politiet.

Da MIFF kom til Eidsvollsplass 30-45 minutter før kl. 16, fikk vi først beskjed av politiet at Syria-demonstrasjonen skulle vare frem til 15.45, så kunne vi klargjøre deretter. Syria-demonstrasjonen forløp helt rolig, og primært på arabisk, men det var også noen få palestinske flagg i demonstrasjonen.

Da klokken nærmet seg 16.45, var det en gruppe i Syria-demonstrasjonen som begynte å rope også anti-israelske slagord. Det er ukjent for MIFF om dette var noe Syria-demonstrantene ønsket, eller om deres arrangement helt eller delvis ble overtatt av anti-israelske demonstranter.

På et tidspunkt gikk en av de unge aktivistene en runde rett foran noen av MIFFs tekniske hjelpere, viftet med PLO-flagget i ansiktet deres og ropte «Free Palestine». MIFFerne forholdt seg helt rolig.

Da noen pro-israelske demonstranter med flagg kom nedover fra Nationaltheateret, ble de forsøkt hindret å komme inn på Eidsvolls plass av de anti-israelske demonstrantene. Politiet sørget for at de mest aggressive anti-israelske demonstrantene ble holdt på avstand og Israel-vennene ventet på andre siden av gaten. MIFF ba Israel-vennene slå ned flaggene og vente, og følge politiets anvisninger.

Etter denne utviklingen, ga politiet MIFF ny beskjed – vi måtte vente helt til kl. 16.00 før vi for alvor begynte å etablere vår talerstol og slå ut våre paroler og flagg. Det var for så vidt greit, MIFF hadde ikke booket området før denne tiden.  Kl. 16 presis gikk politiet i gang med raskt å drive de anti-israelske demonstrantene bort fra plassen. Til dette brukte de betydelige ressurser, inkludert ridende politi. Det var nok omkring denne tiden at politiet anholdt noen av aktivistene som prøvde å kaste stein mot politiet. Det ble også kastet en tung gren inn mot MIFF-lederne som var i gang med å etablere sin egen markering. Denne gjorde heldigvis ingen skade.

Det var politiets sikkerhetsvurdering å ikke sette opp gjerder rundt MIFFs demonstrasjon. MIFF beklager at noen deltakere som kom fra retning Nationaltheateret og Karl Johan måtte oppleve støyen og ubehaget fra motdemonstrantene på vei inn i området, men når politiet først fikk ryddet dem vekk og satt opp gjerder forløp MIFFs demonstrasjon – som alltid – helt fredelig. Politiet vet at de ikke får noen problemer med Israel-venner. MIFF hadde hele tiden en veldig god dialog med politiet, slik også politiet har uttrykt til media.

En eventuell neste gang vil nok MIFF annonsere start på vår markering 15 minutter inn i tidsrommet som vi har booket, slik at risikoen for å dele plassen med motdemonstranter kan bli mindre.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart