Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Regissør av videoklipp: – Å drepe og kidnappe sivile var selve målet 7. oktober

Fra opptaket av filmen i Oslo. (Foto: MIFF)
Hvordan kan vi få folk til å forstå hva som skjedde 7. oktober? Kari Hynnekleiv Aurlien, styremedlem i MIFF Kristiansand, regisserte en video for å få folk til å våkne opp.

Se videoklippet på YouTube (under) eller Instagram.

Regissør Kari Hynnekleiv Aurlien sier hun fikk ideen fra en video spilt inn i Los Angeles, hvor en skuespiller portretterte Naama Levy som ble kidnappet 7. oktober av Hamas

– I en av videoene som sirkulerte i oktober var Naama Levys hender bundet sammen bak ryggen. Man kunne se at Hamas hadde antakelig voldtatt henne utifra blodet på buksen hennes. Terroristene jublet da de så jenta som de hadde kidnappet bli dratt rundt i tauet som et objekt, sier Aurlien.

I illustrasjonsvideoen fra Oslos gater, går skuespilleren med en dukke i armene. Duken skal representere Kfir Bibas (11 måneder), som fortsatt er i fangenskap hos terrororganisasjonen Hamas.

– Jeg forstår at i en krigssituasjon blir folk på tragisk vis skadet og drept, og det er helt forferdelig. Men det er høyst uvanlig i 2023 at store deler av Vesten passivt aksepterer at mange små barn blir kidnappet som en metode å krige på. Her kan man se forskjellen på de som reagerte eller ikke. Da en del av de kidnappede endelig ble løslatt var min skuffelse stor da den aller yngste kidnappede, Kfir Bibas (11 måneder) og hans familie ikke ble løslatt. Jeg gråt da jeg hørte dette. Det er flere spekulasjoner om hvor de er, om de er døde eller ikke, om de er gitt til en annen gruppe. Det er fremdeles en sjanse familien er i live og kan bli løslatt, sier Aurlien. 

Kom det noen interessante reaksjoner fra publikum da dere laget klippet?

Noen reagerte, men færre enn jeg hadde trodd. En stoppet for å takke oss for å belyse  situasjonen til de kidnappede, noe som nå i stor grad er forsømt i media. Noen stirret. En irritert dame stoppet oss fordi hun trodde vi brukte en ekte baby. Hun spurte om det var en ekte baby og da jeg forklarte at det ikke var en ekte baby forble hun like fordømmende som da hun trodde det var det, og gikk. Jeg angrer på at jeg ikke sa til henne: «Nei, dette er en dukke, men det finnes en ekte baby som er kidnappet av Hamas akkurat nå som ingen vet hvor er. Bryr du deg like mye om ham?»

Hva ønsker du å oppnå med videoen?

Jeg ønsket å ta mennesker på en liten «tankereise» så man lettere kan se for seg at dette er vanlige mennesker som du og jeg, og ikke bare noe som foregår langt borte. Å drepe og kidnappe sivile var selve målet 7. oktober.  Hvilke metoder skal man akseptere? Er det greit å kidnappe barn? Å sikte på barn med vilje, vitende om at det er barn, og ikke i nærheten av noe militært mål, er det greit? I Hamas sitt nyeste charter står det at de kan bruke alle metoder i sin kamp. («Å motsette seg okkupasjonen med alle midler og metoder er en legitim rettighet garantert av guddommelige lover og av internasjonale lover normer og lover.» – Hamas politisk dokument, mai 2017, nr. 25.)

Folk som hadde opplevd på nært hold hvor krevende det er å leve under lignende lover som Hamas utøver gav oss god hjelp og råd til videoen. Jeg er veldig takknemlig for det. 

Israel har valgt å ikke offentliggjøre bilder av de døde og det er forståelig, men det gjør også at Israel mister noe av empatien de burde ha. Jeg har møtt flere som ikke har tatt stiling til om de støtter Hamas eller ikke. De har kanskje lest noe generelt om grusomhetene 7. oktober, men de har ikke fått med seg mye om det i media. De skygget unna å ta noe stilling til den dagen fordi de er prinsipielt i mot Israel. På bakgrunn av dette støtter de ledere i Gaza, men vet lite om hva som skjer og hvilket type regime dette er. Eller rettere sagt, hvilken type terrorister de er. Så synd at så mange uskyldige palestinere må leve under et lederskap som offisielt og med stor stolthet bruker kidnapping av barn som metode, avslutter Kari Hynnekleiv Aurlien.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart