Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Overraskende angrep

Da Norge rustet ned i mellomkrigstiden, ble det sagt at det var basert på at det fantes en "forutseende utenriksledelse" som kunne gi de nødvendige signaler til å ruste opp igjen i god tid før en eventuell ny krig måtte bryte ut.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det gikk som kjent slik at den norske utenriksledelsen ikke en gang helt skjønte hva som var på ferde da et tysk troppetransportskip ble torpedert utenfor Sørlands-kysten kort tid før tyskernes angrep på Norge.

Dette er ikke det eneste tilfellet hvor land ikke har klart å forutse en krig, selv der hvor ettertiden synes at det burde være helt opplagt. Vi har japanernes angrep på Pearl Harbor. Amerikanerne visste at et slikt angrep var mulig. Men de trodde at Sibir, Panama-kanalen, Filippinene og det som den gangen het Hollandsk Øst-India også var mulige mål. Det skapte en «støy» som gjorde det vanskelig å få fram et klart mønster man kunne forholde seg til.

Våren 1941 hadde Stalin rikelig med informasjon om at Hitler samlet tropper ved fronten. Men han trodde at det var for å styrke sin forhandlingsposisjon. Høsten 1973 kjente israelerne til bevegelsene i den egyptiske og syriske hæren. Men de trodde at det var øvelse, og at araberne ikke ville våge å starte en krig som araberne (ifølge israelernes erfaringer under seksdagerskrigen i 1967) var nødt til å tape.

En kraftig utfordring til israelerne i dagens situasjon er å ikke la seg blinde av lignende myter og oppfatninger, men å forholde seg til virkeligheten slik den er. Det gjelder ikke minst i massedrapsvåpnenes tid, som ser ut for å rykke stadig nærmere.

Fritt etter en artikkel av Brett Stephens i Jerusalem Post 17. oktober 2003.

 

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart