Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel får for lite regn

Israel har Middelhavs-klima. Det betyr at i sommerhalvåret er det ikke noe regn. Hele årets nedbør kommer i vinterhalvåret. Men de siste årene har det vært lite nedbør da også. Resultatet er at Israel er stadig dypere inne i en alvorlig vannkrise.

I midten av desember var det kommet ca. 100 mm nedbør på Gennesaretsjøen. Det er omtrent 40 prosent av det som gjennomsnittlig faller i den aktuelle perioden. På vannårene, aquiferne, i fjellene kom det ca. 50 mm, det er også ca. bare 40 prosent av normalt. Aquiferne ved kysten har fått 100-120 mm, det er 60-70 prosent av normalt.

Vannet forringet
Israels største vannreserver er altså Gennesaretsjøen og aquiferne ved kysten og i fjellene. Problemet er at situasjonen tvinger Israel til å tappe mer vann enn forsvarlig. Til sammen har Israel tatt ut et helt års forbruk mer enn hva man egentlig burde. Grunnen til at det er skadelig, er at man risikerer at vannkvaliteten synker. Jo mindre vann, jo lettere trekker saltvann inn fra Middelhavet. Jo mindre vann grunnvannet inneholder, jo sterkere vil forurensning fra overflaten virke inn. I Gennesaretsjøen har man fryktet at kilder med saltvann i nærheten av sjøen skal trenge inn i sjøen og redusere kvaliteten drastisk, men det har man hittil klart å kontrollere. Likevel foregår en langsom tilsalting av Gennesaretsjøen.

Tiltak
Det viktigste tiltaket på kort sikt er å skjære ned på vannmengden jordbruket får til rådighet til vanning. 100 millioner kubikkmeter skal kuttes. Det er forhandlinger om hvordan bøndenes tap skal dekkes.

Israel hadde som mål innen 2009 å kunne bruke 100 millioner kubikkmeter vann som er gjenvunnet fra kloakk og ”brukt” vann ellers. Det er blitt forsinket. Man regner nå med 25 millioner kubikkmeter i 2009 og 30 millioner til i 2010. I tillegg kommer 80 millioner kubikkmeter vann som blir behandlet, men som man ikke har klart å ta i bruk til vanning. Det skal ordnes innen 2011.

Folk blir oppfordret til å spare vann, og det er restriksjoner på hagevanning. Det kan bli så galt at hagevanning generelt blir forbudt.

Avsalting
Det viktigste tiltaket på lengre sikt er nok avsalting av sjøvann. Noen anlegg er allerede i drift. Men det skulle vært flere, denne utbyggingen er også forsinket. På grunn av krisen forsøker man nå å gjøre anbudsfasene så korte som mulig. Forhåpentligvis får Israel orden på avsaltingen før krisen blir altfor alvorlig. Avsaltet sjøvann er dyrt. Men når alternativet er ingenting vann, må det gjøres.

Kilde: En artikkel av Ehud Zion Waldoks på jpost.com (Jerusalem Post) 21. desember 2008, pluss litt stoff fra relaterte artikler fra 2002:
Håpløs vannkrise
Genesaretsjøen blir langsomt salt

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart