Tel Aviv om natten. (Illustrasjonsfoto: Michael Summers, flickr.com)
Tel Aviv om natten. (Illustrasjonsfoto: Michael Summers, flickr.com)

Tenker bevisst på å spare energi

Israels energiforbruk stiger med fire prosent i året. Energiforbruket er størst om sommeren. Selskapet Esco tilbyr bedrifter gratis energisparingstiltak, mot å dele fortjenesten av sparte energiutgifter.

I motsetning til hos oss i Norge, hvor oppvarming krever mye energi, er det nedkjøling på varme sommerdager som belaster Israels energisystemer mest. Denne sommeren er det lite å gå på, og det er frykt for at man kan måtte begrense strømforsyningen de varmeste dagene.

Det er derfor nå snakk om å bygge nye kraftverk. Kraftverkene i Israel har tidligere mye gått på kull. Men nå er naturgass i økende grad aktuell energikilde, etter som Israel har funnet store forekomster av naturgass i Middelhavet i israelsk territorialfarvann.

 

Sparing

19. juli 2012 hadde Sharon Udasin en artikkel i Jerusalem Post om bedrifter som vil løse energiproblemene på en annen måte, nemlig energi-effektivisere bygninger.

ESCO Israel inngår avtale med bedrifter og institusjoner. ESCO går gjennom bygningen, måler energiforbruk de forskjellige stedene og foreslår tiltak i bygningene for å få forbruket ned. Dersom bedriften går inn på forslaget, betaler ESCO kostnadene ved å gjennomføre tiltakene. Og så deler kundebedriften og ESCO på fortjenesten ved sparte energiutgifter. Dette krever en skikkelig overvåking av energiforbruket og en langsiktig tenkning. Kontraktene er på 10-24 år.

Andre energi-bedrifter foreslår løsninger, men overlater tiltakene til kunde-bedriften.

Blant de tiltakene ESCO foretar, er disse:

  • Automatiske kontrollsystemer som slukker lysene når det ikke er noen personer i rommet.
  • Mindre energikrevende belysning.
  • Forbedre kjøle-systemene (aircondition).
  • En ekstra film på vinduene slik at mye mindre varme slipper inn i første omgang.
  • Det er også aktuelt med tiltak for å redusere vannforbruket.

Det er ikke uvanlig å kunne spare 35-50 prosent av energikostnadene ved slike tiltak.

Blant de institusjonene denne bedriften har arbeidet og skal arbeide med er barnehager, universiteter og sykehus. Også mange vanlige bedrifter er blitt interessert. For strøm er blitt mye dyrere i Israel den senere tid, så det er store penger å spare. Bedriftene ser ikke lenger energitiltak som en ren utgiftspost.

Energiforbruket i bygninger blir målt i forhold til hvor mye bensin det tilsvarer. Bygninger som bruker for minst 2000 tonn i året, må ta en gjennomgang av energiforbruket. I løpet av 2012 vil denne grensen antakelig bli senket til 700 tonn.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart