Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tenker bevisst på å spare energi

Tel Aviv om natten. (Illustrasjonsfoto: Michael Summers, flickr.com)
Tel Aviv om natten. (Illustrasjonsfoto: Michael Summers, flickr.com)
Israels energiforbruk stiger med fire prosent i året. Energiforbruket er størst om sommeren. Selskapet Esco tilbyr bedrifter gratis energisparingstiltak, mot å dele fortjenesten av sparte energiutgifter.

I motsetning til hos oss i Norge, hvor oppvarming krever mye energi, er det nedkjøling på varme sommerdager som belaster Israels energisystemer mest. Denne sommeren er det lite å gå på, og det er frykt for at man kan måtte begrense strømforsyningen de varmeste dagene.

Det er derfor nå snakk om å bygge nye kraftverk. Kraftverkene i Israel har tidligere mye gått på kull. Men nå er naturgass i økende grad aktuell energikilde, etter som Israel har funnet store forekomster av naturgass i Middelhavet i israelsk territorialfarvann.

 

Sparing

19. juli 2012 hadde Sharon Udasin en artikkel i Jerusalem Post om bedrifter som vil løse energiproblemene på en annen måte, nemlig energi-effektivisere bygninger.

ESCO Israel inngår avtale med bedrifter og institusjoner. ESCO går gjennom bygningen, måler energiforbruk de forskjellige stedene og foreslår tiltak i bygningene for å få forbruket ned. Dersom bedriften går inn på forslaget, betaler ESCO kostnadene ved å gjennomføre tiltakene. Og så deler kundebedriften og ESCO på fortjenesten ved sparte energiutgifter. Dette krever en skikkelig overvåking av energiforbruket og en langsiktig tenkning. Kontraktene er på 10-24 år.

Andre energi-bedrifter foreslår løsninger, men overlater tiltakene til kunde-bedriften.

Blant de tiltakene ESCO foretar, er disse:

  • Automatiske kontrollsystemer som slukker lysene når det ikke er noen personer i rommet.
  • Mindre energikrevende belysning.
  • Forbedre kjøle-systemene (aircondition).
  • En ekstra film på vinduene slik at mye mindre varme slipper inn i første omgang.
  • Det er også aktuelt med tiltak for å redusere vannforbruket.

Det er ikke uvanlig å kunne spare 35-50 prosent av energikostnadene ved slike tiltak.

Blant de institusjonene denne bedriften har arbeidet og skal arbeide med er barnehager, universiteter og sykehus. Også mange vanlige bedrifter er blitt interessert. For strøm er blitt mye dyrere i Israel den senere tid, så det er store penger å spare. Bedriftene ser ikke lenger energitiltak som en ren utgiftspost.

Energiforbruket i bygninger blir målt i forhold til hvor mye bensin det tilsvarer. Bygninger som bruker for minst 2000 tonn i året, må ta en gjennomgang av energiforbruket. I løpet av 2012 vil denne grensen antakelig bli senket til 700 tonn.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart