Søk
Den israelske byen Herzliya, like nord for Tel Aviv, forbyr bruk av engangsplast ved byens strender. (Foto: Flickr)

Israelske byer forbyr engangsplast ved strendene

Kystbyene Herzliya og Eilat vil unngå plastsøppel i havet.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

De israelske byene Eilat og Herzliya forbyr bruk og salg av engangsplast ved deres strender i et forsøk på å redusere plastforbruket. Det er første gang et slikt initiativ, som er blitt en global trend, innføres i Israel, skriver Ha’aretz.

Ifølge miljøorganisasjoner eksisterer det et bredt utvalg andre alternativer, som gjenbrukbare poser og bestikk, samt produkter laget av aluminium.

De to byene vil innføre de nye kommunale reglene i løpet av året. Herzliya-ordfører Moshe Fadlon kunngjorde i forrige uke at at han snart vil forberede en sak til bystyret, som forbyr plastikkposer og plastikkbestikk ved byens strender, som ligger like nord for Tel Aviv. Den nye loven er nå under arbeid.

Herzliya, som ligger ved Middelhavets kyst, sier loven vil bli håndhevet av byens inspektører ved strendene. De vil kunne gi bøter til dem som bryter reglene. Forbudet er en del av et større inititativ om å gjøre Herzliya til en plastfri by, i et forsøk på å oppmuntre offentlige etater og utdanningsinstitusjoner til å minske bruken av plast.

Søndag kunngjorde Eilat en tostegsplan for å beskytte byens strender mot plastforurensing. Det første steget er å lære byens bedrifter i å unngå å bruke plast. Senere vil det bli forbudt med engangsplast langs kysten i Israels sydligste by, som ligger i enden av Akababukten i Rødehavet.

Byen lanserer også en kampanje for å øke bevisstheten hos beboere og turister om skadene som plast påfører korallrevene, fiskene og livet i havet.

Plastforbudet må godkjennes av innenriksdepartementet. Vannflasker blir et unntak i forbudet. I første omgang vil de som bryter forbudet få en advarsel, men ved flere overtredelser blir det bøter. Bøtesatsene er enda ikke kjent.

Plast utgjør 90 prosent av avfallet i havet og minst 58 prosent av plasten kommer fra strender, ifølge tall fra Miljøverndepartementet. Departementet har involvert forskere til å overvåke plastsøppel i Middelhavet og Rødehavet. De ønsker også å finne ut hvor mye av avfallet som kommer fra andre land og hvor mye som kommer fra interne kilder i Israel, som bekker og elver.

Plastsøppel i havet er en stor miljøutfordring. Her fra en strand i Den dominikanske republikk i Karibien. (Foto: Flickr)

 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart