Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske byer forbyr engangsplast ved strendene

Den israelske byen Herzliya, like nord for Tel Aviv, forbyr bruk av engangsplast ved byens strender. (Foto: Flickr)
Kystbyene Herzliya og Eilat vil unngå plastsøppel i havet.

De israelske byene Eilat og Herzliya forbyr bruk og salg av engangsplast ved deres strender i et forsøk på å redusere plastforbruket. Det er første gang et slikt initiativ, som er blitt en global trend, innføres i Israel, skriver Ha’aretz.

Ifølge miljøorganisasjoner eksisterer det et bredt utvalg andre alternativer, som gjenbrukbare poser og bestikk, samt produkter laget av aluminium.

De to byene vil innføre de nye kommunale reglene i løpet av året. Herzliya-ordfører Moshe Fadlon kunngjorde i forrige uke at at han snart vil forberede en sak til bystyret, som forbyr plastikkposer og plastikkbestikk ved byens strender, som ligger like nord for Tel Aviv. Den nye loven er nå under arbeid.

Herzliya, som ligger ved Middelhavets kyst, sier loven vil bli håndhevet av byens inspektører ved strendene. De vil kunne gi bøter til dem som bryter reglene. Forbudet er en del av et større inititativ om å gjøre Herzliya til en plastfri by, i et forsøk på å oppmuntre offentlige etater og utdanningsinstitusjoner til å minske bruken av plast.

Søndag kunngjorde Eilat en tostegsplan for å beskytte byens strender mot plastforurensing. Det første steget er å lære byens bedrifter i å unngå å bruke plast. Senere vil det bli forbudt med engangsplast langs kysten i Israels sydligste by, som ligger i enden av Akababukten i Rødehavet.

Byen lanserer også en kampanje for å øke bevisstheten hos beboere og turister om skadene som plast påfører korallrevene, fiskene og livet i havet.

Plastforbudet må godkjennes av innenriksdepartementet. Vannflasker blir et unntak i forbudet. I første omgang vil de som bryter forbudet få en advarsel, men ved flere overtredelser blir det bøter. Bøtesatsene er enda ikke kjent.

Plast utgjør 90 prosent av avfallet i havet og minst 58 prosent av plasten kommer fra strender, ifølge tall fra Miljøverndepartementet. Departementet har involvert forskere til å overvåke plastsøppel i Middelhavet og Rødehavet. De ønsker også å finne ut hvor mye av avfallet som kommer fra andre land og hvor mye som kommer fra interne kilder i Israel, som bekker og elver.

Plastsøppel i havet er en stor miljøutfordring. Her fra en strand i Den dominikanske republikk i Karibien. (Foto: Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart