Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Den israelske byen Herzliya, like nord for Tel Aviv, forbyr bruk av engangsplast ved byens strender. (Foto: Flickr)

Israelske byer forbyr engangsplast ved strendene

Kystbyene Herzliya og Eilat vil unngå plastsøppel i havet.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

De israelske byene Eilat og Herzliya forbyr bruk og salg av engangsplast ved deres strender i et forsøk på å redusere plastforbruket. Det er første gang et slikt initiativ, som er blitt en global trend, innføres i Israel, skriver Ha’aretz.

Ifølge miljøorganisasjoner eksisterer det et bredt utvalg andre alternativer, som gjenbrukbare poser og bestikk, samt produkter laget av aluminium.

De to byene vil innføre de nye kommunale reglene i løpet av året. Herzliya-ordfører Moshe Fadlon kunngjorde i forrige uke at at han snart vil forberede en sak til bystyret, som forbyr plastikkposer og plastikkbestikk ved byens strender, som ligger like nord for Tel Aviv. Den nye loven er nå under arbeid.

Herzliya, som ligger ved Middelhavets kyst, sier loven vil bli håndhevet av byens inspektører ved strendene. De vil kunne gi bøter til dem som bryter reglene. Forbudet er en del av et større inititativ om å gjøre Herzliya til en plastfri by, i et forsøk på å oppmuntre offentlige etater og utdanningsinstitusjoner til å minske bruken av plast.

Søndag kunngjorde Eilat en tostegsplan for å beskytte byens strender mot plastforurensing. Det første steget er å lære byens bedrifter i å unngå å bruke plast. Senere vil det bli forbudt med engangsplast langs kysten i Israels sydligste by, som ligger i enden av Akababukten i Rødehavet.

Byen lanserer også en kampanje for å øke bevisstheten hos beboere og turister om skadene som plast påfører korallrevene, fiskene og livet i havet.

Plastforbudet må godkjennes av innenriksdepartementet. Vannflasker blir et unntak i forbudet. I første omgang vil de som bryter forbudet få en advarsel, men ved flere overtredelser blir det bøter. Bøtesatsene er enda ikke kjent.

Plast utgjør 90 prosent av avfallet i havet og minst 58 prosent av plasten kommer fra strender, ifølge tall fra Miljøverndepartementet. Departementet har involvert forskere til å overvåke plastsøppel i Middelhavet og Rødehavet. De ønsker også å finne ut hvor mye av avfallet som kommer fra andre land og hvor mye som kommer fra interne kilder i Israel, som bekker og elver.

Plastsøppel i havet er en stor miljøutfordring. Her fra en strand i Den dominikanske republikk i Karibien. (Foto: Flickr)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart