Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil redde truet bibelsk gaselle

En fjellgaselle ser ned på en motorvei utenfor Jerusalem. Deres habitat blir mindre og mindre. (Foto: Amir Balaban/Jpost)
Forskere med plan for å bevare bestanden av gaseller i Israel.

I tusenvis av år har fjellgasellen vandret fritt rundt i landet og blitt en integrert del av landskapet. Men nå slår forskere alarm om gasellens overlevelse. For gasellens leveområder krymper stadig inn, i takt med befolkningsutviklingen og økt utbygging i Israel, skriver Jerusalem Post.

Nå har israelske forskere kommet med en omfattende plan for å beskytte gasellen, som er omtalt flere ganger i Bibelen. Med rundt 5000 gaseller er Israel blitt den siste høyborgen for arten som en gang var et vanlig syn over hele såkalte Levanten, inkludert Nord-Irak, Tyrkia, Syria, Libanon og Jordan.

– Fjellgasellen, som på hebraisk kalles «tzvi Eretz Yisrael», gasellen i landet Israel, er en av tre arter av gaseller her i landet. Den er litt mer tilpasset fjellområder, mens gasellen vanligvis lever på flate områder, sier Uri Roll, forsker ved Ben Gurion-universitetet, som har bidratt til bevaringsplanen.

Arkeologiske bevis på gasellenes flere tusen år lange tilstedeværelse i landet dukker stadig opp, noe som styrker det dype båndet mellom arten og Israel. Som nevnt blir gasellen omtalt flere ganger i Bibelen.

– Det er ikke alle dyrene og plantene i Bibelen som vi er sikre på er de samme i dag. Men med gasellen er det annerledes. Den er vi mer sikker på at den samme i dag av flere grunner: De er ikke bare nevnt, men også beskrevet i Bibelen. Og beskrivelsen passer med arten vi i dag kjenner. Dessuten har navnet forblitt det samme også på arabisk, forklarer Roll.

Stor befolkningsvekst de siste 200 årene har gått hardt utover artens populasjon, da gaseller krever store landområder for å blomstre. Deres habitat har blitt dramatisk mindre som følge av urbanisering og utbygging.

– Gaseller har lett for å føle seg fanget. De trenger store landområder og det har blitt veldig knapt med dem flere steder, spesielt i det sentrale Israel og langs kysten. Så i stedet for at man har store områder med 1500 til 2000 gaseller som kan bevege seg fritt og avle, så er de innesperret i de facto innestengte områder, sier forskeren ved Ben Gurion-universitet.

Et eksempel på dette er Gaselle-dalen i Jerusalem, hvor områder som gasellene tidligere levde på nå er omringet av nye nabolag. Denne fragmenteringen av deres habitatet har svært skadelige konsekvenser.

– De mister muligheten til å bytte gener med hverandre. Deres interaksjon med mennesker er også problematisk. Hunder jager dem, de blir påkjørt av biler og så videre, forteller den israelske forskeren.

Ulovlig krypskyting utgjør også en trussel mot bestanden av gaseller.

– Det er flere tiltak som må bli gjort for å hjelpe gasellene og andre arter. Det må bygges flere over- og underganger ved motorveiene. Der hvor dette ikke er mulig anbefales det å sjekke den genetiske sammensetningen av små populasjoner og eventuelt flytte individer hvis nødvendig, sier Roll.

Forskerne peker også på at Israel trenger en mer helhetlig plan for bevaring av gasellene, blant annet ved å sette av store landområder hvor dyrene kan vandre fritt.

– Noen områder hvor gasellene fortsatt kan bevege seg mellom kystslettene i nord og i sør er under så rask utvikling at slik bevegelse snart ikke lenger vil være mulig. Det må bli gjort umiddelbare tiltak hvis vi skal bevare denne arten i landet vårt, mener forskerne.

Ved å bevare gasellene kan Israel også gi viktig lærdom til resten av verden.

– Vi snakker om en bestemt art i et bestemt land, men ser vi på resten av planeten vår og hvordan den menneskelige befolkningen øker, så ser vi at vår historie kan bli mer og mer relevant også andre steder. Potensielt kan det vi lærer her også være nyttig lærdom for andre, forklarer Roll.

Gasellen har en flere tusen år lang historie i Israel. Her er en gaselle avbildet på en mosaikk i Cæsarea i Israel fra tiden under Det bysantinske riket. (Foto: Wikipedia)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart