Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Den verste miljøkatastrofen på tiår

Statsminister Benjamin Netanyahu og miljøvernminister Gila Gamliel inspiserer en strand i Ashdod som er rammet av oljeutslippet. Hele 160 kilometer kyststripe i Israel er rammet i det største oljeutslippet i landets historie. (Foto: GPO)
Flere tonn med tjære har forurenset store deler av kysten i Israel.

Israel er rammet av «den verste miljøkatastrofen på tiår», sier sjef for de israelske park- og naturmyndigheter, Shaul Goldstein, til Times of Israel. Store mengder tjære har de siste dagene skylt inn over middelhavskysten.

– Ettervirkningene kan være merkbare i flere år fremover, forklarer han.

Det startet med at en 17 meter lang finnhval og flere andre sjødyr ble funnet døde på strendene i Israel. Så begynte tjære å skylle inn over store deler av middelhavskysten. Så mye som 160 kilometer kyststripe er rammet. Det skal være det største oljeutslippet som har rammet Israel noensinne.

Det er ikke kjent hva som er årsaken til utslippet, som skal dreie seg om flere tonn med tjære sølt til havs, men det mistenkes at lekkasjen kommer fra en båt som har trafikkert i Middelhavet. Saken er under etterforskning.

En havskilpadde dekket av tjære har skyllet i land på en strand i Israel. (Foto: The Sharon Municipality Association)

Helt fra Haifa i nord til Ashkelon i Sør, helt mot grensen til Gaza, kan man se sorte striper langs middelhavskysten. Ved naturreservatet Gador nær byen Hadera i Nord-Israel har tjæren tatt livet av fisk, skilpadder og andre sjødyr.

Tusenvis av frivillige strømmet til strendene for å delta i opprydningen, men mange skal ha ha blitt syke etter innånding av tilsynelatende giftige stoffer. Myndighetene har derfor bedt folk holde seg borte fra strendene.

Store flak med tjære flyter fremdeles rundt i havet utenfor kysten av Israel. Myndighetene har iverksatt tiltak for å forhindre at det skyller inn over kysten. Miljøvernminister Gila Gamliel sier de leter etter de ansvarlige for utslippet. Opprydningen vil trolig koste flere hundre millioner kroner.

– Dette er et utslipp av en størrelse vi ikke har sett på mange år. Vi gjør alt vi kan for å finne de som er ansvarlige for denne ødeleggelsen og forbereder oss på den vanskelige og lange oppgaven med å rehabilitere strendene og forhindre ytterligere skader på dyrelivet, sier miljøvernministeren.

En 17 meter lang finnhval skyllet i land på en strand i Israel. Trolig var det oljeutslippet som tok livet av hvalen.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart