Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Her lytter de til hva kaktusen «sier»

Med mikrofoner som oppdager høyfrekvente lyder kan man høre lydene som planter avgir. (Foto: Tel Aviv University)
Universitet i Tel Aviv med banebrytende forskning.

Det har vært kjent en stund at planter kan kommunisere med hverandre, men israelske forskere sier de for første gang har identifisert «ord» som plantene bruker. De har også avdekket at ulike plantetyper snakker på forskjellige «språk», skriver Times of Israel.

Det er universitet i Tel Aviv som står bak den banebrytende forskningen, som er publisert i det prestisjetunge vitenskapelige tidsskriftet Cell.

Forskere vet allerede at planter kommuniserer på ulike måter når de blir stresset. De kan endre seg fysisk (ved å visne eller endre bladfarge), få bitter smak (for å avskrekke planteetere) eller avgi lukt for å fortelle andre planter at de er under angrep, fra for eksempel insekter.

En fersk studie viste at planter også kan reagere på lyder, for eksempel med å øke konsentrasjonen av sukker i nektaren for å lokke pollinatorer som humler og bier som lager lyder i nærheten.

Men ifølge studien fra forskerne på universitetet i Tel Aviv er det første gang lyder fra stressede planter blir innspilt fra avstand og klassifisert.

Forskerne Yossi Yovel (t.v.) og Lilach Hadany har ledet studien. (Foto: Tel Aviv Aviv University)

Det viser seg at plantene «snakker» i form av klikkelyder, som kan høres litt ut som popkorn som popper. Volumet er på høyde med menneskelig tale, men lyden er så høyfrekvent at mennesker ikke kan høre det.

– Vi har løst en veldig gammel vitenskapelig kontrovers. Vi beviste at planter avgir lyder, sier professor Lilach Hadany, som ledet studien.

– Våre funn tyder på at verden rundt oss er full av plantelyder og at disse lydene inneholder informasjon, for eksempel om vannmangel eller skade. Vi antar at i naturen blir lyder som sendes ut av planter fanget opp av skapninger i nærheten, som flaggermus, gnagere, insekter og muligens også andre planter som kan høre de høyfrekvente lydene.

Forskerne mener at også mennesker kan få bruk for lydene fra plantene.

– Vi tror informasjonen kan brukes hvis man har det rette utstyret. Det kan for eksempel være sensorer som gir beskjed når planter trenger vanning. Tilsynelatende kan en idyllisk blomstereng være et ganske støyende sted. Det er bare det at vi ikke kan høre lydene, sier Hadany.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart