Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Over 100 på Israel-stevne på Bjåen turisthytte

Noen av tilhørerne på Bjåen turisthytte (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Noen av tilhørerne på Bjåen turisthytte (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
110 Israel-interesserte fikk høre mye interessant på stevnet som MIFF Vest-Telemark arrangerte høyt oppe på Haukeli sist søndag. Både interessante foredrag og flotte musikalske innslag.

-Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse, sa vertinne Tulla Bjåen da hun ønsket en sprengfull sal på Bjåen turisthytte velkommen søndag ettermiddag. Hun hadde gledet seg veldig til å ha et Israel-stevne på Bjåen. 110 personer tok turen til «Sørlandets tak» denne dagen for å få med seg samlingen. Folk hadde tatt turen fra Sørlandet, Vestlandet, Telemark og Østlandet.

Israels beste argumenter

Odd Myrland, redaktør for MIFFs avis Midtøsten i fokus, holdt foredraget «Israels beste argumenter». Han mener at det spres mye feilinformasjon om Israel i dag og at det er behov for å imøtegå de falske beskyldningene med gode argumenter.

-Etter å ha vært med på hundrevis av debatter med meningsmotstandere, har jeg kommet frem til at det er disse argumentene som får motparten til å tie, innledet han.

Myrland var innom en rekke argumenter som vi ikke får plass til her. Han viste til at Israel ikke har stjålet landet sitt, slik de ofte beskyldes for, og at vi har gode grunner til å stå sammen med Israel.

-Israel er et demokrati omgitt av tyrannier. Israel er en rettsstat og de ligger langt foran de andre landene i regionen når det gjelder blant annet rettigheter for kvinner. Og Israel er verdens beste land å bo i for arabere, ifølge den arabiske israelske diplomaten George Deek, sa Myrland.

Odd Myrland holder foredrag (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Odd Myrland holder foredrag (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Må ha en jødisk stat

Han er ikke tvil om at Israel mot fortsette å være en jødisk stat

-En jødisk stat betyr en stat der jødene har flertall og dermed retten til å råde over sin egen situasjon. Dersom ikke jøder noensinne hadde blitt diskriminert, forfulgt eller drept, hadde de likevel hatt retten på et eget land. Men når jødene i beste fall har blitt behandlet som fremmede og i verste fall jaget, bør det være lett å forstå at de må ha et område de kan styre selv.

Myrland tilbakeviste også beskyldningene om at Israel er en brutal krigsnasjon.

-Forskeren Cecilie Hellestveit, som NRK brukte til å vurdere sin egen dekning av Midtøsten, har sagt at Israel fulgte reglene for krigføring godt over gjennomsnittet i forhold til andre land og påpekte dessuten at Israel ofte kritiseres langt hardere enn andre land.

-Under de allierte styrkenes krig mot Irak i 2003 ble 100 000 drept, ifølge tidsskriftet The Lancet. 46 prosent var under 15 år. Under den siste Gazakrigen viser en arabisk liste over de drepte at 16 prosent var under 15 år. Likevel er det stadig israelerne som møter skjellsordet «barnemordere».

Norske og israelske flagg (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Norske og israelske flagg (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Medisin mot feilinformasjon

Kulturist og tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Hallgrim Berg, holdt kåseriet «Om mjølkedyr i ørkenen, jødar i Judea og rakettar over Tel Aviv». Han fortalte om alt det interessante man kan oppleve ved å besøke Israel.

-Den beste medisinen mot all feilinformasjonen om Israel er å reise dit og se med egne øyne hva de har fått til og hva som foregår, sa han.

Selv leder han og Mette Follestad en årlig gruppereise til Israel som MIFF arrangerer. Han er blant annet imponert over israelernes gode utnyttelse av vannet og den særdeles vellykkede melkeproduksjon på gårdsbruk i ørkenen.

-Israelerne har vært selvforsynte med vann helt og holdent siden 2013. Hele 93% av utslagsvannet blir gjenbrukt til gårdsbruk eller industri, fortalte han.

-På en kibbutz i ørkenen fikk jeg se kyr som ble dusjet 6 ganger i døgnet og melket tre ganger. På et sted med temperaturer opp til 40 grader får de kyrne til å produsere gjennomsnittlig 45 liter melk daglig, sa Berg.

Odd Myrland holder foredrag (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Hallgrim Berg holdt foredrag (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Han spilte også seljefløyte i et musikalsk innslag. Kvederen Kjell Hove fra Møsstrond slo an stemningsfulle toner.

Det var MIFF Vest-Telemark som arrangerte stevnet.

Arrangementet ble vurdert som så vellykket at det allerede er på tale å gjøre dette til en årlig tradisjon.

Takk til Tor-Bjørn Nordgaard for referat og bilder.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart