Kristin Halvorsens ensidige tilbaketrekning

Det er lenge siden finansminister Kristin Halvorsen (SV) sluttet å kjøpe israelske varer, sier hun til Dagbladet. Sist torsdag truet hennes boikott-oppfordring med å skape en diplomatisk krise for Norge i forholdet til Israel og USA.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er lenge siden finansminister Kristin Halvorsen (Sv) sluttet å kjøpe israelske varer, sier hun til Dagbladet. Sist torsdag truet hennes boikott-oppfordring med å skape en diplomatisk krise for Norge i forholdet til Israel og USA.

For å avverge følgene av Halvorsens utspill, sendte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) allerede samme dag brev til Israels utenriksminister Silvan Shalom med kopi til USAs utenriksminister Condoloeezza Rice.

– Sosialistisk Venstreparti har gått inn for en forbrukerboikott [av Israel] i mange år. […] Arbeiderpartiet og Senterpartiet går sterkt imot enhver form for boikott av Israel, skriver Støre.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det samtidig klinkende klart at boikott av israelske varer ikke er Norges offisielle politikk.

 

Ensidig tilbaketrekning
Fredag beklaget Halvorsen sitt utspill på tv og foran hele regjeringskollegiet, skriver DagbladetTilbaketrekningen er imidlertid ensidig. Halvorsen ser fortsatt ikke ut til å innse hvor dum og umoralsk en Israel-boikott egentlig er, og går ikke tilbake verken på sin private eller partiets boikott av den jødiske staten.

Slik uttrykte Halvorsen seg på NRK TV i nyhetssendingen fredag ettermiddag: «Jeg burde ikke som finansminister ha tatt til orde for en politikk som det ikke er flertall for i regjeringen.»

Noen timer senere sa hun følgende til TV2: «Det er ikke overraskende hva som er SVs syn i disse spørsmålene, men når jeg er finansminister, må jeg holde meg til det som er regjeringens politikk. Jeg som finansminister burde ikke ha uttalt meg om temaet, og jeg skjønner at slikt skaper utrygghet og forvirring.»

I det som omtales som en «uforbeholden beklagelse» kom det ikke frem noe som endrer Kristin Halvorsens fundamentale ønske om Israel-boikott. «Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene», sa hun i den første Dagbladet-artikkelen. Det er sitater som det er «vanskelig å vri seg vekk fra», kommenterer VGs journalist Eirik Mosveen.

Mandag gikk et enstemmig sentralstyre i SV inn for å fortsette boikottaksjonen mot israelske varer. SV-leder Kristin Halvorsen «skal slippe å fronte saker der SVs politikk går på tvers av det den rødgrønne regjeringen går inn for», skriver NTB.

Reaksjonene
I følge VGs kilder skapte Halvorsens boikott-utspill storm i Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor. I krisemøter ble boikotten sammenlignet med nazistiske slagord skrevet på jødiske butikker i Berlin. Krisestemningen etter utspillet ble ytterligere forsterket av Israels statsminister Ariel Sharons hjerneslag.

Halvorsens utspill høstet også sterk kritikk fra opposisjonen på Stortinget.

– Halvorsen har sørget for at Norges muligheter til å være med i fredsprosessen i Midtøsten er svekket. Norges deltakelse i arbeidet for fred og forsoning har fått et skudd for baugen. For å være med kreves det tillit hos begge parter, sa Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

– Beklagelsen bøter en del på skaden som er skjedd, men uttalelsen vil fortsatt klebe ved henne, sier Frp-leder Carl I. Hagen.

AUF-leder snur
Utenriksministeren politiske rådgiver, AUF-leder Gry Larsen, har også gjort tilbaketrekning i boikott-spørsmålet. Tidligere har hun «kjempet en intens kamp mot Israel og gitt kraftfull støtte til boikott av israelske varer», skriver VG. Nå «står hun hundre prosent bak Regjeringens politikk, og den linjen er at israelske varer ikke skal boikottes». Nestleder i AUF, Martin Henriksen, sier at AUF fortsatt støtter boikott.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart