Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Jonas Gahr Støre i Jerusalem Post

Sjefredaktøren i Jerusalem Post, David Horovitz, skriver naturligvis lederartikler i sin avis. I tillegg har han en fast spalte han kaller Editor's Notes. 10. februar spilte Norge en lite hederlig rolle i denne spalten.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Horovitz begynner med å ta for seg tegningene fra Jyllandsposten. Han mener at de ikke er så ille. Men når de blir møtt med å brenne flagg, ambassader og konsulater, med drap og skader i sammenstøt med sikkerhetsstyrker og dødstrusler, mener han at det bekrefter tegnernes budskap i manges øyne.

Noen muslimske ledere og opinionsskapere skal ha ros for en sunn reaksjon: De beklager at ekstremister har skapt et slikt bilde av Islam. Det gjelder for eksempel den jordanske redaktøren Jihad al-Momani, som trykket noen av tegningene og skrev en leder under overskriften Verdens muslimer, vær rimelige. Men han ble sparket.

«Israel har skylden»
Det er ikke overraskende at Iran nytter anledningen til å kalle tegningene i Jyllandsposten en konspirasjon av zionister som var sinte fordi Hamas vant [valget]. Man overser at de første tolv karikaturene ble trykket tidlig høsten 2005, mens det palestinske valget var 25. januar 2006.

Det er bare litt mer overraskende, ut fra den erfaringen vi har med dem, at «noen» i Vesten hjelper Teheran med beskrivelsen. [Disse «noen» viste seg da å være nordmenn, særlig vår utenriksminister.]

«Hysteriske reaksjoner fra Norge»
Jerusalem Post valgte først å ikke gjengi tegningene, for ikke å gi ammunisjon til islamske ekstremister. Det er dessuten lett å finne dem på ulike nettsteder. Men etter som tiden gikk, følte de at lesere av papirutgaven burde få en liten ide om hva som var bakgrunnen for all volden. Derfor trykket Jerusalem Post tegningene forminsket til en enspalter, altså i noe slikt som en førtidel (1:40) av opprinnelig størrelse. Den hebraiske avisen Ma’ariv hadde gjort noe lignende dagen før.

Det førte til hysteriske reaksjoner fra Norge. To ledende norske aviser hevdet ikke bare på sine nettsteder at Jerusalem Post hadde offentliggjort tegningene, men de var også så vennlige å finne opp avisas grunner for å gjøre dette – noe avisen selv ikke hadde sagt noe som helst om. Ifølge dem offentliggjordeJerusalem Post tegningene «så folk kunne forstå muslimenes reaksjon».

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
En norsk diplomat ringte til Jerusalem Post og spurte om de tenkte å offentliggjøre tegningene i full størrelse. Han fikk til svar at det ikke var planer om det.

Det forhindret ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre å gå ut med offentlig kritikk mot Jerusalem Post for avisas ukloke offentliggjøring av tegningene. Støre bemerket hvilken fornærmelse dette var for muslimenes religiøse tro og verdier, og minte om at ytringsfrihet må brukes med forstand.

Mer fra Norge
Dette er det samme Norge, skriver Horovitz, hvor finansministeren nylig oppfordret til boikott av israelske varer. [Han tror at hun har trukket uttalelsen tilbake, men SVs boikottaksjon er jo bare «utsatt».]

Og det er den samme utenriksministeren som sa i forrige måned at Norge ikke lenger vil følge EUs liste over terrororganisasjoner. Det betyr at Norge ikke behøver å ha de samme restriksjonene som EU mot organisasjoner som Hamas og Aksa Martyrbrigader. Norge forklarte at det kunne sette Norges rolle som fredsskaper i fare. Norge måtte unngå en situasjon som gjør det vanskelig å ha kontakt med noen av partene i konflikten.

Horovitz avslutter bitende ironisk: «Med slike nordmenn som upartiske meglere, kan en ny æra av sameksistens og harmoni i Midtøsten ikke være langt unna. De er bestemt på å utforske forholdet til væpnede grupper som vi i den uopplyste verden ellers insisterer på å kalle terrorister. Det vil sikkert dempe islamistenes vrede mot tegnere, dansker, zionister og andre, Iran vil nok godta Israel, Hamas’ charter vil bli opphevd og Hizbollah vil bli avvæpnet.»

Våre kommentarer
Horovitz har visst gått slipp av Islam-ekspert Kari Vogt, som sa til VG etter Jerusalem Post gjengav den lille faksmilen: «Det virker som om Israel her har funnet en ny måte å angripe den muslimske verden på.»

Det er også verdt å påpeke at en lang rekke norske og utenlandske aviser har gjengitt tegningene, mange i mye større format enn Jerusalem Post. Blant dem er Stavanger Aftenblad, Aftenposten, Agderposten og Dagbladet. Jeg har ikke registrert et eneste lite pip fra regjeringen i så måte. Den eneste kritikken rammer det jødiske Jerusalem Post, foruten selvsagt det kristne Magazinet.

Se også artikkelen Muhammed-tegninger i Israel og Norge.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart