Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

«Steiner store nok til å drepe»

Sannheten om palestinske steinkastere kom frem til slutt: Deres angrep kan være livstruende dersom de ikke blir holdt tilbake.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

VG Netts forside 8. februar 2006 klokken 17.45. Hovedsaken er en reportasje fra palestineres angrep på observatørstyrken i Hebron.

Sannheten om palestinske steinkastere kom frem til slutt: Deres angrep kan være livstruende dersom de ikke blir holdt tilbake.

Det var VG Nett som onsdag 8. februar avslørte hvilken trussel steinkastere kan utgjøre. «Steinene var store nok til å drepe», forkynte tittelen på nettstedets toppsak.

 

Nordmenn ble angrepet
Bakgrunnen for VG Netts oppslag var angrepet på den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH). 21 norske tjenestemenn var i byen da 300 rasende palestinske ungdommer kom for å markere sin vrede mot Muhammed-tegningene som er publisert i Europa.

– Det var en organisert mobb som overmannet politivaktene utenfor. De gikk helt amok. Det var ganske ekkelt å oppleve, sier presseansvarlig for TIPH-styrken, norske Gunhild Forselv (29), til VG Nett.

– Det var ganske alvorlig. De kastet stein hvor det var folk i vinduene, og steinene som kom susende inn var store nok til å skade eller drepe, la Forselv til.

 

Israelere blir angrepet
Rapportene om nordmennenes opplevelser i Hebron ville vekket gjenkjennelse hos tusenvis av unge israelere som også har stått overfor livstruende palestinske steinkastere.

I likhet med observatørstyrken [som brukte italienske politimenn til å true med batonger], har israelske soldater vært nødt til å demonstrere makt i sitt selvforsvar mot steinkasterne.

Det er imidlertid noen forskjeller på angrepet mot observatørstyrken og steinkaster-angrepene som var typiske i den siste intifadaens første år:

De organiserte palestinske «mobbene» angrep nesten utelukkende små militære utposter med svært få soldater. Barn fikk fri fra skolen for å delta i angrepene.

Væpnede menn deltok ofte i steinkaster-angrepene og skjøt mot de israelske soldatene. I tillegg ble det gjerne brukt brannbomber.

De unge vernepliktige israelerne manglet ofte bygninger å søke skjul i.

Les artiklene:
Dette er Arafats barnekrigs-strategi
En typisk intifada-episode

Sist, men ikke minst, har israelerne sjelden opplevd at de palestinske steinkaster-angrepene er fremstilt i europeisk presse som de drapsforsøk de ofte har vært.

Det hører med til historien at de norske observatørene måtte evakueres til sikkerhet i Israel, «godt beskyttet av israelske soldater».

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart