Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Liker Kåre Willoch fakta?

Kritikerne mine liker ikke fakta, sa Kåre Willoch til Vårt Land 2. desember 2008.


Med Israel for fred har invitert Kåre Willoch til å møte Benny Morris til debatt under en konferanse i Oslo i juni 2009. Kåre Willoch har ikke besvart henvendelsen. Invitasjonen står fortsatt ved lag.

– Kritikerne mine liker ikke fakta, sa Kåre Willoch til Vårt Land 2. desember 2008.

Uttalelsen har utløst en liten avisdebatt mellom Willoch og MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen.

Før vi gjengir innleggene til Rasmussen, vil vi henvise til følgende lenker hvor Kåre Willochs forhold til fakta er grundig behandlet:

Først avslørte Olav V. Landsverk en rekke en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer i Willochs
historiefremstilling
under et foredrag i Skien 6. mars 2007.

Deretter kommenterte den israelske historikeren Benny Morris en oversettelse av Willochs Skien-foredrag. Morris arresterer Willoch for hans bruk av massakre-anklager mot Israel, og bekrefter en rekke av feilene som Landsverk har påvist.

Er Willoch i stand til å ta imot korreks fra mannen han selv omtaler som en fremragende forsker?

MIFF har også gått grundig gjennom et foredrag Willoch holdt i Trondheim 13. februar 2008. Her fortsetter han å misbruke Benny Morris.

Det er altså med en slik bakgrunn, etter å ha fått kritikk fra sin egen «fremragende» kilde, Benny Morris, at Willoch får seg til å si at hans kritikere ikke liker fakta…

Her følger det første leserbrevet som MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen sendte til Vårt Land i desember 2008:

 

– Mine kritikere liker ikke fakta, uttalte Kåre Willoch nylig i følge Vårt Land. Han sikter til israelsvenner som hevder han forvrenger historiske fakta. Men i denne saken er det Kåre Willoch som er på tynn is. En av verdens fremste eksperter på historien omkring opprettelsen av Israel, den israelske historikeren Benny Morris, har flere ganger uttalt seg kritisk om måten Kåre Willoch gjengir historien på.

Likevel fortsetter Kåre Willoch å ta Benny Morris til inntekt for sitt syn.

En av de tingene Benny Morris reagerer på er Kåre Willochs påstand om at jøder gjennomførte massakrer på arabere før 1948. I fjor høst uttalte Benny Morris til nettavisen miff.no at Kåre Willoch farer med løgn om han hevder dette. De massakrene som fant sted før 1948 var utelukkende rettet mot jøder, og ble utført av arabere.

Den mest alvorlige feilen i Kåre Willochs fremstilling er hans påstand om at jødiske ledere i tiden før Israel ble etablert,
benyttet massakrer som virkemiddel for å tvinge frem en størst mulig etnisk rensing i områder de ønsket skulle bli en del av Israel (kronikk i VG 24. mai 08). Han benytter Benny Morris som sannhetsvitne for dette, men Benny Morris selv hevder noe helt annet: Han fremhever at jødiske styrker frem til slutten av mars 1948 hadde ordre om å behandle alle arabere innenfor det som skulle bli den jødiske staten ”med full respekt for liv og eiendom”. Først i april, da invasjonen nærmet seg, så de jødiske lederne seg tvunget til å endre politikk. Men verken før eller etter dette fantes det noen masterplan som gikk ut på å fordrive flest mulig arabere fra området.

Kåre Willoch har rett i at Benny Morris er en fremragende forsker. Men Kåre Willoch gjør den israelske historikeren urett om han gjengir ham på en måte som han ikke kan kjenne seg igjen i.

Noen uker senere gav Willoch et svar på Rasmussens innlegg.
Se faksmile av artikkelen.


Rasmussens replikk stod på trykk i Vårt Land 14. januar, og den gjengis her:

 

I et innlegg i Vårt Land 7. januar svarer Kåre Willoch på et innlegg undertegnede skrev i
desember. Der fremsetter han følgende alvorlige anklage mot undertegnede og Med Israel for fred:
”Men Rasmussen har lagt fram for [den israelske historikeren Benny] Morris noe annet enn jeg har skrevet [i en kronikk i VG]. Og så har Morris – ifølge Rasmussen – svart at ”Kåre Willoch farer med løgn om han hevder dette”. De som leser stoff fra MIFF bør være oppmerksom på hans metoder.”
Her gjør Willoch en alvorlig bommert: Vi har aldri hevdet at kommentaren fra Morris gjelder en kronikk i VG (andre forhold i innlegget mitt gjelder kronikken i VG). Dette burde Willoch ha fått med seg, da vi i to e-poster har poengtert for ham at kommentaren fra Morris gjelder et foredrag Willoch holdt i Skien i mars 2007. Et av medlemmene våre tok lydopptak av foredraget, transkriberte og oversatte det. Det er denne oversettelsen Morris har kommentert i et halvannen sides notat. I de to e-postene (Willoch har besvart begge) fikk Willoch oversendt alt skriftlig materiale i saken og vi tilbød å oversende lydopptaket.
Benny Morris kommenterer både faktafeil og forhold hvor han mener Willoch foretar feilvurderinger. Kommentaren jeg trakk fram er en respons på at Willoch påstår ”gjensidige massakrer” fant sted ”lenge før staten Israel ble opprettet”. Morris er usikker på hva Willoch mener med dette, men skriver at Willoch lyger om han hevder jøder massakrerte arabere før 1948 – fra den tiden finnes det kun eksempler på at arabere massakrerte jøder. I det innlegget mitt som Willoch har svart på la jeg til grunn at han siktet til tiden før 1948. Om dette er en feiltolkning, er det bare rimelig om Willoch påpeker det. Men i svarinnlegget hans viser han kun til én massakre (Deir Yassin), og den fant sted en drøy måned før Israel ble opprettet. Dette kan neppe defineres som ”lenge før Israel ble opprettet”.
I innlegget mitt har jeg også kommentert følgende uttalelse fra Willoch (VG 24. mai 08):

”Benny Morris fant grundige israelske referater av uhyggelige massakre på palestinere før staten Israel ble etablert, med sikte på å tvinge flest mulig palestinere til å forlate områder som jødiske ledere ønsket at Israel skulle ha.” I boken Willoch refererer til avviser Benny Morris at ledelsen for det jødiske samfunnet hadde en plan som gikk ut på å tvinge flest mulig palestinere til å forlate området. Kåre Willoch skriver at han ikke har påstått at Morris mener dette. I så fall er avsnittet over et eksempel på uetterrettelig sitatbruk.
Med Israel for fred har invitert Kåre Willoch til å møte Benny Morris til debatt under en konferanse i Oslo i juni. Kåre Willoch har ikke besvart henvendelsen. Invitasjonen står fortsatt ved la.

Relaterte artikler

Willochs flimrehistorikk
– De flimrende verbale bildesnuttene Willoch serverer av «100 års dobbeltmoral» er usedvanlig grovt manipulerende omgang med konfliktens historiske fakta. På en måte som dessuten balanserer urovekkende nær grensen til antisemittisk historiografi, skriver DagenMagazinet i en lederartikkel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart