Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Planter ett tre for hver borger

I løpet av de neste ti år skal det plantes sju millioner trær i Israel. Dette skal skje i forbindelse med den nye kampanjen til Keren Kajemet LeIsrael-Jødisk nasjonalfond (KKL-JNF), "Ett tre for hver borger", som ble lansert i forbindelse med årets Tu Bishvatfeiring, eller "Trærnes nyttårsdag".

I løpet av de neste ti år skal det plantes sju millioner trær i Israel. Dette skal skje i forbindelse med den nye kampanjen til Keren Kajemet LeIsrael-Jødisk nasjonalfond (KKL-JNF), «Ett tre for hver borger», som ble lansert i forbindelse med årets Tu Bishvatfeiring, eller «Trærnes nyttårsdag».

Det er tradisjon i Israel at dagen markeres med treplanting i skoger i nord og sør. Men den nye kampanjen, som er en del av FNs «Plant for planeten»-kampanje mot global oppvarming, har som mål å skape flere grønne lunger i bymessige strøk. Flere trær vil bidra til økt livskvalitet i byer og tettsteder, blant annet ved at temperaturen blir lavere.

Treplanting har vist seg å være den mest effektive måte å redusere CO2-innholdet i atmosfæren. Israel er en av de ledende nasjoner i verden og er et av de få land som har flere trær nå enn for hundre år siden. Fra sin opprettelse i 1901 har KKL-JNF plantet omlag 240 millioner trær i landet, og dette året vil to millioner nye trær bli plantet i skoger, parker og også i byer og tettsteder, i samarbeid med lokale myndigheter.

Planteskoler
På grunn av sabbatsåret i fjor, da jorda skulle hvile, er det to år siden det ble plantet trær i Israel. De siste uker, ja, måneder, har derfor KKL-JNFs tre planteskoler vært ekstra travelt opptatt med å forberede årets treplanting. Under et besøk på Eshtaol planteskole i Judea lavland nær Bet Shemesh, møtte vi Ahuva Daniel, som har arbeidet der siden 1979. Hun fortalte at denne planteskolen alene produserer halvannen million små treplanter hvert år. Etter at frø er samlet inn, blir de renset og skylt før de blir sådd i spesielle humusblandinger. Hun viste oss inn i en stor container hvor frøene settes til spiring under kontrollerte fuktighets- og temperaturforhold. Frøene spirer etter 4-14 dager og blir så flyttet inn i veksthus en måneds tid før de prikles ut i torv blandet med organisk kompost og grovkornet isopor. I dag skjer priklingen stort sett på plastbrett som er lette å ta med seg til skogs når plantingen skal skje. Der vokser de små trærne fra 4-12 måneder, hvor de får optimale vekstforhold, inkludert gjødning og sykdomsbeskyttelse.

150 slag trær
Det må ha falt 50 mm nedbør før de nye plantene kan flyttes fra sitt «barndomshjem» på planteskolen og ut i skogen.

– En del plantes av skoleelever, soldater, immigranter og andre i forbindelse med Tu Bishvat, som feires i slutten av januar eller som i år i begynnelsen av februar, men hovedtyngden blir plantet av KKL-NF sine egne folk i mars-april. Plantene må være omlag 15 cm høye før de kan flyttes ut i tøffere omgivelser i skogen, sa Ahuva Daniel.

Hun viste oss planteskolens store variasjon i tretyper. De driver faktisk fram 150 slag hvert år, hvorav 65 prosent er nåletrær, 20 prosent trær som naturlig vokser i Israel som eik, akasie, oliven, og resten er busker eller spesielle løvtrær. De fleste blir laget av frø, mens for eksempel oliventrær produseres fra stiklinger.
En del trær går også til såkalt jordbruksplanting. Det vil hovedsakelig si planting av eukalyptustrær for birøkterformål, da dette treslaget gir mye pollen.

Ett tre kan i løpet av ett år
– ta opp 20 kg støv og 80 kg forurensende og giftige metaller
– rense 100.000 kubikkmeter forurenset luft
– produsere 700 kg oksygen og absorbere 20 tonn karbondioksyd
– senke sommertemperaturen i omgivelsene med inntil 4 grader Celsius

Andre fakta om trær i Israel
– Trær er hjem for et titalls fugler.
– Trær ved hjelp av sitt rotsystem begrenser effekten av jordskjelv på en dramatisk måte.
– Trær virker støydempende og fungerer som akustiske vegger.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart