Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Rapport fra Sverige

Siste helg i april avholdt MIFFs søsterorganisasjon i Sverige, Samfundet Sverige-Israel, sin årskongress. Jeg hadde gleden av å være observatør og sitter igjen med mange inntrykk. Ikke minst var det flott å se at Israel har mange trofaste støttespillere og venner i Sverige, som blant annet arrangerer foredrag, driver lobbyvirksomhet overfor politikere og media, arrangerer sommerleirer for israelske barn og innsamlinger til humanitære prosjekter i Israel.

I den svenske søsterorganisasjonen vår er det flere toppolitikere blant de tillitsvalgte. Dette er en verdifull ressurs. Den fremste av disse politikerne er «ordførande» (styreleder) Gunnar Hökmark, som er valgt inn i Europaparlamentet for det svenske partiet Moderaterna. For en tid siden tok han initiativ til en kongress hvor rundt 400 israelsvennlige parlamentarikere fra hele Europa deltok.

Den svenske debatten om israelsk-palestinske forhold synes å være mindre polarisert enn den norske. I Norge er det vanskelig å få til en reell politisk debatt om slike spørsmål, da politiske argumenter for Israel gjerne avfeies som uttrykk for irrasjonelle religiøse forestillinger. I Sverige virker det som om politiske argumenter blir – i hvert fall i større grad enn i Norge – oppfattet som politiske argumenter.

Men dette må ikke oppfattes som at israelsvennskap i Sverige er en dans på roser, flere av våre svenske venner har måttet betale en høy pris for sitt israelsvennskap. En av disse er Lennart Eriksson, som for en tid siden mistet jobben som sjef for Migrasjonsverket i Gøteborg (tilsvarer vårt UDI). Feilen han hadde gjort var å skrive positivt om Israel og negativt om Hamas på en privat blogg. En dom i tingretten har kjent oppsigelsen ugyldig, men Migrasjonsverket har ikke villet omgjøre beslutningen. En av «Samfundets» tillitsvalgte, som også er parlamentariker, kommer nå til å ta saken opp i Riksdagen. I tillegg vurderer Eriksson å klage saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Måtte rettferdigheten og fornuften seire!

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart