Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Støre gjør palestinerne en bjørnetjeneste

Jonas Gahr Støre på TV2 27. januar 2011. (Skjermdump fra TV2.)
Jonas Gahr Støre på TV2 27. januar 2011. (Skjermdump fra TV2.)
Torsdag sendte TV2 et intervju med Hamas-leder Khaled Mashaal i Damaskus. Mashaal opplyste da at han har hatt, sitat, "en del telefonsamtaler", med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

TV2 spurte deretter Støre om han har hatt samtaler med Mashaal. – Nei, svarte Støre først. Men Mashaal sier at dere har hatt telefonsamtaler flere ganger? innvendte journalisten. På dette tidspunktet prøvde Støre å avbryte opptaket av intervjuet, og ba om å starte på nytt. Etter at spørsmålet ble stilt på ny, innrømmet så Støre at han hadde telefonkontakt med Mashaal, men bare i 2007, ifølge utenriksministeren.

Det var nok først og fremst Støres pinlige forsøk på å avbryte intervjuet som gjorde at denne saken fikk stor oppmerksomhet, og at opposisjonen nå krever forklaring i Stortinget. [Se innslaget.]

«Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas,» uttaler Erna Solberg. I følge Siv Jensen er Stortinget ført bak lyset, og Knut Arild Hardeide kaller kontakten totalt uakseptabel. Selv om Støre prøver å avdramatisere saken, viser reportasjen tydelig at Hamas rangerer Norge blant sine fremste allierte i den vestlige verden.

– Norge har vært blåøyde
MIFFs styreleder, Morten Fjell Rasmussen, mener saken føyer seg inn i et mønster.

– Norges regjering har et blåøyd forhold både til Hamas’ og Fatahs ledere. I sin iver etter å vise vennskap med palestinerne, lukker regjeringen øynene for de negative sidene ved det palestinske samfunnet. Støre har for eksempel flere ganger bagatellisert den hatkulturen palestinske barn sosialiseres inn i gjennom barne-tv og skoleverk. På tross av de beste hensikter gjør regjeringen vår palestinerne en bjørnetjeneste. Det regjeringen i stedet burde gjøre, er å arbeide for å fremme konstruktive krefter i det palestinske samfunnet, uttaler Rasmussen.

Hva er nytt og hva er gammelt nytt?
Det er ikke noe nytt at Norges regjering, helt til topps i den politiske ledelsen i utenriksdepartementet, hadde kontakt med folkevalgte Hamas-representanter på Gaza-stripen og Vestbredden i 2006 og 2007. Møtene som Støre og daværende statssekretær Raymond Johansen hadde, for eksempel med Hamas-lederen Ishmael Haniyeh, burde være velkjent for opposisjonen. Men det er noe nytt i denne saken. Det har hittil vært ukjent at Støre også hadde direkte kontakt med den politiske lederen for Hamas, Khaled Mashaal, som har kontor i Damaskus.

Støre har gjentatte ganger hevdet, senest på utenriksdepartementets nettsider torsdag kveld, etter TV2-innslaget, at Norge aldri har anerkjent Hamas eller opprettet forbindelser på politisk nivå med bevegelsen. En slik påstand framstår nå svært underlig. Støre har ikke bare hatt kontakt med folkevalgte representanter for Hamas-bevegelsen, men også med deres øverste politiske leder. Hvis noen snakker med Raymond Johansen om Norges forhold til naboland, har de da ikke «politisk forbindelse» med Arbeiderpartiet?

Hamas setter stor pris på Norge
Det er et annet poeng fra TV2-innslaget som hittil har fått lite oppmerksomhet, og det er Hamas-lederens klare uttalelser om at Norges politikk skiller seg ut fra europeiske land og USA i forholdet til Hamas.

– Vi setter stor pris på den norske regjeringen, og dens politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske både når det gjelder Palestina-saken generelt og Hamas spesielt, sa Mashaal.

Hva ønsker dere av Norge? Møter på politisk nivå? spurte TV2-journalisten.

– Ja. Vi ønsker å utvikle forholdet og ha møter med ansvarlige politikere – og en klar norsk anerkjennelse av Hamas og organisasjonens rolle i den palestinske politikken, svarte Mashaal.

Legg merke til at han ønsker en klar norsk anerkjennelse. Dersom dette betyr at det allerede finnes en underforstått, uerklært annerkjennelse av Hamas fra Norges side, er dette dypt beklagelig. Hamas er og forblir en islamistisk terrororganisasjon med et nazi-inspirert charter. Deres hovedmål er å eliminere Israel, og de ser fram til å drepe jøder før den muslimske dommedag kommer. Det er en stor skam for den norske regjering at den prøvde å inkludere en slik gruppe i noen politisk prosess, og det er dypt beklagelig at kontakten fortsetter, selv om det, ifølge Støre, nå kun foregår på embedsmannsnivå.

Støre i desember og Støre i januar
Senest 8. desember 2010 skrev Støre i svar til stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (Frp): Norge har «aldri anerkjent Hamas eller opprettet forbindelser med bevegelsen på politisk nivå».

Torsdag svarte Støre «nei» på spørsmål fra TV2 om han har hatt samtaler med Mashaal.

TV2 gjengir da hva Mashaal har sagt, at han har hatt flere samtaler på telefon med Norges utenriksminister.

– Kan ikke vi ta opptaket på dette på på nytt? Ditt forrige spørsmål var litt upresist, sier utenriksministeren til TV 2s reporter.

– Om du har snakket med Meshaal?

– Jeg oppfatter at du stiller spørsmål om jeg har hatt møte med ham.

– Jeg spør om du har snakket med ham.

Etter at spørsmålet blir stilt på nytt, svarer Støre dette:

– Ja, det er riktig at i 2007, da palestinerne forhandlet seg i mellom om et felles regjeringsgrunnlag, så hadde jeg et par telefonsamtaler med ham. Og det var på oppfordring fra den palestinske presidenten Abbas, i det forhandlingsløpet som palestinerne da hadde fra et møte i Mekka, og fram til de ble enige om en regjeringsplattform.

– Men har du ikke da hatt politiske kontakter med Hamas?

– Jo, du kan si at en telefonsamtale i en forhandlingssituasjon hvor det var beskjeder frem og tilbake mellom palestinerne, så hadde vi en politisk kontakt. Men vi har ikke hatt politiske kontakter, sånn sett, med dem siden samlingsregjeringens tid, sier Støre. Se intervjuet på TV2.

Les Støres egen klargjøring på Arbeiderpartiets nettside.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart