Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Norge har problemer med Jerusalem

Isfronten mellom deler av den rødgrønne regjeringen og den politiske ledelsen i Jerusalem er velkjent. Det norske utenriksdepartementet har også problemer med Jerusalem på de offisielle nettsidene med landinformasjon.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Utenriksdepartementets landsider «er utviklet for å presentere land- og reiseinformasjon på en enkel og brukervennlig måte».

På oversikten er de fleste land oppført med hovedstad. Det er ikke tilfelle med Israel. «Regjering og parlament ligger i Jerusalem, ambassadene ligger i Tel Aviv,» heter det i oppføringen om landet.

Jerusalem er listet opp sammen med Tel Aviv, Haifa og Beersheba som Israels største byer.

Olav Vidar Landsverk, som er medlem av MIFF, har påpekt overfor utenriksdepartementet at en hovedstad per definisjon er byen hvor regjering og parlament ligger. Hvorfor er ikke Jerusalem oppført som Israels hovedstad? At ambassadene ikke ligger i Jerusalem, kan vel ikke være grunn til skjule at byen er hovedstad? spurte Landsverk.

Anerkjenner ikke
To dager senere kom svaret fra Midtøsten-seksjonen i Utenriksdepartementet, som vi siterer i sin helhet:

«Grunnen til at Israel ikke er oppført med hovedstad, er at Norge ikke anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Israel har regjering og parlament i Jerusalem, mens fremmede lands diplomatiske stasjoner akkreditert til Israel er lokalisert i Tel Aviv-området. Norges ambassade til Israel ligger i Tel Aviv. Det betyr imidlertid ikke at Norge har anerkjent Tel Aviv – eller noen annen by – som Israels hovedstad. Norge har valgt Tel Aviv som et praktisk sted å legge ambassaden inntil det blir avklart hva som blir Israels internasjonalt anerkjente hovedstad. Det er for tiden ingen land som har ambassade i Jerusalem.»

Opererer med spesialdefinisjon
Til dette svaret kan man stille flere undrende spørsmål.

1. Hovedstad er et spørsmål om funksjon, og ikke et spørsmål om ambassader. Betyr det at Norge ikke anerkjenner at Israels nasjonalforsamling Knesset og regjering holder til i Vest-Jerusalem?

2. Jerusalem står oppført på landsider som en av Israels største byer. Dette må tolkes som at UD de facto ser på Vest-Jerusalem som en del av Israel. Under punktet «Hovedstad» for «Det palestinske området» står det oppført følgende på UDs landsider: «I påvente av en avklaring av Jerusalems status har palestinske myndigheter hovedsete i Ramallah på Vestbredden og i Gaza by.» Hvorfor kan ikke UD da føre opp Vest-Jerusalem på samme måte, som Israels hovedstad «i påvente av en avklaring av Jerusalems status»?

3. Vest-Jerusalem ble proklamert som Israels hovedstad 5. desember 1949, og Norge anerkjente Israel de jure 6. juli 1950, med regulær diplomatisk forbindelse. Tok Norge noe forbehold om at Jerusalem ikke ble anerkjent de jure som hovedstad?

Det har gått åtte måneder siden Landsverk sendte disse spørsmålene, med litt annen ordlyd, til UD. Han venter fremdeles på svar…

– Det er vel vanskelig å gi noe skikkelig svar når man i dette tilfellet opererer med en spesialdefinisjon av hovedstad, som man ikke vil ut med – hvis man da i det hele tatt har forstått at man opererer med en spesialdefinisjon, kommenterer Landsverk.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart