Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Journalist vil tette kunnskapshull

Karin Abraham, journalist og forfatter.
Karin Abraham, journalist og forfatter, mener NRK skylder en forklaring etter beklagelsen sin.
- Jeg opplever at det er et stort hull i det norske ordskiftet når det gjelder Israel, sier journalist Karin Abraham (34). Hun er aktuell med ny bok og foredragsrekke i MIFF.

Kunnskapshullet om Israel har Abraham gitt et bidrag til å tette med sin nye bok. Hennes reportasjer og kommentarer, blant annet i Adresseavisen og tidsskriftet Minerva hvor hun er fast spaltist, har også gitt et godt bidrag de siste årene.

– Ofte er det de mest ekstreme bosetterne og de mest ekstreme venstreorienterte som får spalteplass og oppmerksomhet i norske medier, men disse utgjør bare en veldig liten del av det israelske samfunnet. Jeg synes ikke israelsk mainstream blir reflektert i det norske ordskiftet, sier Abraham.

Journalisten fra Trondheim har de siste fem årene bodd i Israel. Hun er kunsthistoriker fra Universitetet i Oslo og har en mastergrad i Midtøsten-studier fra Ben Gurion universitetet i Israel. Abraham snakker flytende hebraisk, og kan derfor følge hele det israelske samfunnslivet fra innsiden.

– I Israel er folk veldig godt vant til å være uenige med hverandre. Folk kan være på helt forskjellige planeter ideologisk sett. De kan skrike og krangle med hverandre, sier Abraham. Mange slike høylytte ordskifter danner utgangspunkt for de interessante reportasjene i boken Israel, Da fredsbevegelsen forsvant.

 

Karin Abraham har foredrag i åtte lokalforeninger

I månedsskifet januar-februar 2012 skal Karin Abraham holde foredrag i åtte av MIFFs lokalforeninger. I forbindelse med møtene blir de også salg av boken.

Mandag 30. januar – MIFF Drammen

Tirsdag 31. januar – MIFF Oslo

Onsdag 1. februar – MIFF Grenland

Torsdag 2. februar – MIFF Kristiansand

Mandag 6. februar – MIFF Stavanger

Tirsdag 7. februar – MIFF Bergen

Onsdag 8. februar – MIFF Molde

Torsdag 9. februar – MIFF Trondheim

 

Naive nordmenn

En fersk meningsmåling viser at israelere ser på Norge som mye mer uvennlig innstilt enn stormaktene i Vest-Europa. Abraham opplever at israelere flest har et dobbelt perspektiv på Norge.

– Norge og Sverige blir sett på som veldig liberale samfunn. Den norske velferdsstaten er godt kjent, og noe som mange ser opp til. Samtidig opplever nok israelerne at den norske liberalismen ikke nødvendigvis går i Israels favør, for den er litt naiv. Den tar kanskje den palestinske narrativen for gitt, sier Abraham.

Blir nordmenn oppfattet som naive?

– Norge har vært i en veldig rolig del av verden, med et veldig homogent samfunn, og derfor også veldig harmonisk. Man ser helt klart ikke på situasjonen i Midtøsten som israelerne ser på situasjonen. I Norge ser man på konflikten mellom Israel og palestinerne som veldig lokal. Men det ville vært sett på som helt absurd i Israel, å tro at dette er en konflikt bare mellom Israel og palestinerne. Man ser det som en konflikt med alle araberne. I Norge er man veldig kritisk til den jødiske nasjonalismen, men man er ikke like kritisk til den arabiske nasjonalismen, og ser ikke hvor sjåvinistisk den også kan være, sier Abraham.

– Det er vanskelig for meg å akseptere at jødene er rasistiske bare fordi de vil ha sin egen stat. Ja, det er skepsis mot palestinerne, og diskriminering i Israel. Men det skjer i en konfliktsituasjon. Det kommer som et svar på rasisme og sjåvinisme fra den andre siden. I århundrer har jødene vært en diskriminert minoritet, og i løpet av det siste århundret er alle jøder blitt forvist fra arabiske land, påpeker journalisten.

 

Absurd å kreve tilbaketrekning

I 2005 trakk Israel seg helt ut av Gaza-stripen. Svaret fra palestinsk side har vært en kraftig opptrapping i rakett- og granatangrep.

– I dag lever mer enn én million israelere med trussel om raketter fra Gaza. I helgen [siste helg i oktober 2011] kom det 40 raketter, og 200.000 barn ble holdt hjemme fra skolen. Det etterlater ikke mange argumenter til de israelere som tidligere har kjempet for også å trekke Israel ut av Vestbreddden, sier Abraham.

– Det vil være nesten absurd å kreve noe slikt av folk som springer ut og inn av tilfluktsrom, legger hun til.

Over 70 prosent av israelerne støtter en tostats-løsning, for alternativet er én stat hvor jødene vil komme i mindretall. På den annen side tørr ikke israelerne trekke seg ut av Vestbredden. De har sett hva som skjedde på Gaza. De har sett reaksjonene fra det internasjonale samfunnet.

– I den knipen ender man opp i et vanskelig dilemma. Israelere flest foretrekker å beholde situasjonen slik den er, i stedet for å gjøre noe overilt, forklarer Abraham.

– De store omveltningene i regionen gjør det ikke lettere for Israel å gjøre risikofylte kompromisser, avslutter hun.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart