Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Arendal Frikirke satte et godt eksempel

Arendal frikirke. (Foto: arendal-frikirke.no)
Arendal frikirke. (Foto: arendal-frikirke.no)
Arendal Frikirke (AF) gjorde det eneste riktige da de brøt samarbeidet med Kirkens Nødhjelp (KN) i forrige uke.

KOMMENTAR: – Bruddet er ikke nødvendigvis permanent, men så lenge vi ser at KN håndterer konflikten i Midtøsten slik de gjør nå, vil vi heller støtte andre nødhjelpsorganisasjoner, sa pastor Søren Nielsen da nyheten om bruddet først ble offentlig kjent på Miff.no lørdag 3. desember.

 

Apartheid-anklagen

Det er hittil minst fire menigheter i Frikirken som har brutt samarbeidet med KN fordi organisasjonen oppfattes ensidig i Midtøsten-konflikten.

I AF reagerte flertallet i menigheten sterkest på KNs støtte til anti-israelsk teologi og erstatningsteologi, slik det for eksempel framgår i Kairos-dokumentet. KNs såkalte ledsagerprogram ble også kritisert. Nordmenn blir sendt til palestinske landsbyer for å følge med på konflikten. Når de kommer hjem, formidler de ofte ensidig, ytterliggående palestineres propaganda, og sprer sine svært anti-israelske holdninger.

Jeg kan nevne et ferskt eksempel fra Jærbladet 4. november. Ledsager Astrid Nåvik Braut erklærte blant annet at «Israel er en apartheidstat». Inntil nå har Arendal Frikirke vært med på å finansiere slik falsk propaganda og demonisering.  Alle som ønsker Israel vel vil forstå godt at de nå kutter ut.

Jærbladet 4. november 2011. Ledsager fra KN anklager Israel for å være en apartheid-stat.
Jærbladet 4. november 2011. Ledsager fra KN anklager Israel for å være en apartheid-stat.

Anklagene om at Israel er en apartheidstat er falsk og ondsinnet som forhindrer fred og harmoni, skrev Richard Goldstone i en kommentarartikkel i New York Times 31. oktober. Goldstone ledet FNs granskningskomité etter Gaza-krigen i 2009, og vet hva apartheid er. Han kommer selv fra Sør-Afrika.

 

Urettferdig boikott?

Jeg er mot boikott både av Israel og Kirkens Nødhjelp, svarte Vårt Lands samfunnsredaktør Erling Rimehaug da jeg delte nyheten om Arendal Frikirkes beslutning på Twitter. På en måte kan jeg forstå ham. KN gjør helt sikkert mye bra rundt omkring i verden.

Men AFs boikott av KN kan neppe sammenlignes med arabernes og europeiske palestina-aktivisters boikott av Israel. Menighetens mål med boikotten er å støtte en nødhjelpsorganisasjon uten en politisk agenda som strider med deres overbevisning. Pastorens forklaring røper at boikotten blir innført som et pressmiddel, med et håp om at KN skal endre kurs. AF har også prøvd dialog med KN, men dette førte ikke fram.

Hvis alle eller nesten alle nødhjelpsorganisasjoner var mer anti-israelske enn KN, ville boikott av kun KN vært veldig urettferdig. Men dette er ikke tilfelle. Heldigvis har AF gode alternativer i mer upolitiske organisasjoner. KN og Norsk Folkehjelp er blant norske organisasjoner med en klarest anti-israelsk agenda.

 

Press virker mot sin hensikt

Noen vil hevde at Israel-boikott skal fungere som et pressmiddel mot israelsk politikk de ikke liker. Det kunne kanskje være greit, hvis aktivistene bare er prinsippfaste. Alt de ikke måtte like fra Israels side – enten det er militæroperasjoner, kontroll av omstridt landområde, murer, blokader osv – finnes i langt større skala i en lang rekke land over hele verden. Kjemper man også for boikott i disse tilfellene? Er ikke også Norge med på mye av dette? Det er i en slik situasjon det blir så dypt urettferdig å velge ut Israel – den eneste jødiske staten i verden – som det eneste boikottmålet.

Av alle land som er i tilsvarende konfliktsituasjon, er det israelske samfunnet, med sin ytringsfrihet, humane rettsvesen og demokratiske institusjoner – kanskje det som er best i stand til å korrigere feil og straffe forbrytelser internt. Hvis man skal legge ytre press på noen som man er uenig med, hvorfor ikke da begynne med de land hvor det er minst potensial for internt press?

Boikott som ytre press på Israel kan også virke mot sin utrykte hensikt. For at Israel skal gjøre de kompromisser som verdenssamfunnet ønsker, trenger israelerne trygghet på at Vesten vil støtte dem i framtidige konflikter. Boikott undergraver slik tillit.

Arendal Frikirkes reaksjon mot KN bygger tillit hos israelerne, og bidrar derfor mer til fred enn mye annet.

 

Ekstremt krav hindrer fredsløsning

Gjennom en rekke uttalelser og praktisk handling har Kirkens Nødhjelp vist at de ensidig tar side for en ekstrem palestinsk agenda. Jeg kaller den ekstrem, fordi den vil hindre en fredsløsning.  Kirkens Nødhjelp støtter «rett til å vende tilbake» for palestinske flyktninger, et krav som ville bety slutten for Israel som jødisk stat dersom det ble realisert.

Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og vi vil få en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 59. Det er ikke rart at venner av Israel og det jødiske folk mobiliserer mot krefter som kjemper for en slik utvikling.

Alle som ønsker at Israel skal bestå som en jødisk stat bør ta avstand fra Kirkens Nødhjelps politikk på dette området.

  • Arendal Frikirke har gjort offentlig rapporten som ble lagt til grunn for avstemningen på menighetsmøtet 1. desember. Last ned Word-fil fra arendal-frikirke.no.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart