Hele NTBs sak viser seg å være oppkok, basert på fire år gamle generelle retninslinjer fra norske myndigheter. Norsk offshore-industri kan fritt engasjere seg i de israelske funnområdene, som ligger utenfor omstridt sone.
Hele NTBs sak viser seg å være oppkok, basert på fire år gamle generelle retninslinjer fra norske myndigheter. Norsk offshore-industri kan fritt engasjere seg i de israelske funnområdene, som ligger utenfor omstridt sone.

– Norge har ikke gitt advarsel mot offshore-engasjement i Israel

Advarselen mot norsk offshore-engasjement er konstruert av nyhetsbyrået NTB, og er basert på retningslinjer skrevet før Israel fant gass. - NTB har lagt til egne kommentarer og vurderinger, sier norsk ambassaderåd i Tel Aviv.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

På ny får vi et grelt eksempel på hvordan nyhetsbyrået NTB opererer i forhold til Israel.

«UD advarer mot norsk oljesatsing i Israel,» het det i overskriften til en melding som NTB sendte ut tirsdag 15. mai. «Utenriksdepartementet advarer norske selskaper mot å engasjere seg i olje- og gassutvinning utenfor kysten av Israel,» het det i ingressen. «UD går nå også ut med en advarsel til de norske selskapene som engasjerer seg i området,» heter det nede i brødteksten.

NTB nevner ikke med et ord i sin artikkel at de store israelske gassfunnene ligger klart utenfor det lille havområdet som også Libanon gjør krav på.

NTBs sak ble gjengitt i TV2, Hegnar, Dagens Næringsliv med flere. Klassekampen fulgte opp med sin egen sak.

MIFF kommenterte saken slik søndag 20. mai:

I stedet for å skape støy om uavklarte havområder, burde den norske regjering gitt best mulig støtte og oppfølging til norske selskaper som ønsker å delta i det kommende israelske gasseventyret. For alle de store funnene ligger klart sør for de omstridte områder, innenfor israelsk økonomisk sone. Det er svært skadelig for norske interesser at UD (eller NTB?), i stedet for å helle olje på opprørt hav, gir inntrykk av at hele den israelske offshoresatsningen er problematisk.

Nå viser det seg at mistanken vi rettet mot NTB var helt berettiget. UD avviser at de har gått ut med noen advarsel til norske selskaper som engasjerer seg i israelsk offshore-industri. Den generelle advarselen mot aktivitet i omstridte havområder, som NTB baserer sin sak på, ble publisert på regjeringen.no 21. januar 2008, lenge før de store israelske gassfunnene ble gjort i 2009 og 2010. Det var også før den siste striden om maritim grense mellom Israel og Libanon blusset opp.

 

Ambassaden avviser NTBs versjon

Disse opplysningene kom fram i dialog med den norske ambassaden i Tel Aviv i dag.

Er det slik at UD og ambassaden har advart mot alt engasjement i israelsk økonomisk sone, eller bare i områder som er omstridt overfor Libanon? Har NTB gjengitt norsk utenrikstjeneste korrekt, når de framstiller det som en generell advarsel?

– Norge har ikke gått ut med en spesifikk advarsel vedrørende Israel. Selv om det ikke kommer klart frem i saken, relaterer sitatene fra ambassadør Svein Sevje og UDs kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen seg kun til Norges generelle policy vedrørende omstridte havområder. NTB har lagt til egne kommentarer og vurderinger, som må stå for deres regning [MIFFs uthevning], svarer ambassaderåd Vebjørn Dysvik.

Vi forstår da at NTB, på grunnlag av den generelle policy for omstridte områder, lager en sak som om det er gitt advarsel mot engasjement i israelsk offshore-aktivitet generelt. Er dette en framstilling som ambassaden beklager? Har dere reagert mot NTB som «la til egne kommentarer og vurderinger»?

– Vi har nøyd oss med å sende ut presis informasjon til dem som kontakter oss, svarer Dysvik.

 

Skapte feil inntrykk

Den norske utenrikstjenesten opplever seg ofte misforstått og utsatt for urettferdig kritikk fra israelere og pro-israelske krefter. De kunne kanskje unngått mye av dette dersom de hadde tatt et mer tydelig oppgjør med NTBs upresise og urettferdige behandling av Israel?

Nå er skaden allerede skjedd. NTBs feilaktige og upresise artikkel, som ukritisk er gjengitt av en rekke norske medier, har skapt inntrykk av at all norsk offshoreaktivitet i Israel er uønsket fra regjeringens side. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Trond Giske har en jobb å gjøre for å bevise det motsatte.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart