Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

En fullsatt sal hørte Cecilie Hellestveit kritisere NRK

Et stort antall MIFF-medlemmer fra hele landet pluss lokale Israel-venner fra Nord-Jæren kom for å høre Cecilie Hellestveit i Thon Hotel Sandnes fredag 1. juni. (Foto: Atle Hansen, MIFF)
Et stort antall MIFF-medlemmer fra hele landet pluss lokale Israel-venner fra Nord-Jæren kom for å høre Cecilie Hellestveit i Thon Hotel Sandnes fredag 1. juni. (Foto: Atle Hansen, MIFF)
- Norske medier tar alt for lite inn over seg hvilke holdninger deres dekning av Midtøsten skaper hos folk, sa forsker Cecilie Hellestveit fredag kveld. Hør lydopptak eller se video av foredraget.

Konferansesalen i Thon Hotel Sandnes var alt for liten til å romme alle som ville høre de to foredragene til Cecilie Hellestveit fredag kveld. Folk satt som sild i tønne, i det som må ha vært det best besøkte møtet på et MIFF-landsmøte i hvert fall de siste 20 år.

Hellestveits første foredrag var en gjennomgang av granskningen hun gjorde av NRKs Midtøsten-dekning i tidsrommet 2008-2011.

Se foredraget på YouTube her.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bGheGpSKNRw[/youtube]

Klikk her for å høre/ laste ned lydopptak av foredraget: Folkeopplyser eller part? NRKs dekning av Midtøsten-konflikten. MP3-format, 44 MB.

I det andre foredraget drøftet hun krigens folkerett og israelske militæroperasjoner i et sammenlignende perspektiv. Les referat og hør lydopptak fra foredraget.

 

NRKs dekning

I foredraget om NRK videreførte og forsterket Hellestveit den kritikken som hun kom med i forbindelse med rapporten hun laget til Kringkastingsrådet.

NRKs grunn-narrativ fra Midtøsten er klar, og den er identisk med «utenrikspolitisk konsensus» i Norge, påpekte Hellestveit. Hun beskrev denne grunn-narrativen slik:

Hvem er parter? Israel mot palestinerne.

Hva handler konflikten om? Land og sikkerhet.

Hva er (den eneste) løsningen? Tostatsløsning.

Hva/ hvem hindrer denne løsningen? Israel, bosettere, (Hamas).

 

Hvordan bryte «strukturen i dekningen»?
Hellestveit sa under sitt foredrag at hun ble ringt opp av mange andre mediehus, etter at hun presenterte sin rapport om NRKs dekning av Midtøsten-konflikten. De innrømmet at problemene hun avdekket også gjelder hos dem selv.

Men hvordan skal en bryte disse strukturene i dekningen, som mediene har falt inn i? spurte Hellestveit seg.

– Det er ikke så enkelt, fordi det er mye følelser og politikk. Dessuten er det en mangel på gode miljøer som kan bryte med virkelighetsforståelsen. NRK må formidle mer av de mange fasettene ved Midtøsten-konflikten. Slik kan folk begynne å stille de riktige spørsmålene selv. Det er ikke slik at hver gang du ser en israelsk soldat med våpen i hånd, så er det fordi de skal bruke våpen mot forsvarsløse palestinere. Det er en alt for enkel versjon. Det er noe med den implisitte konsekvenstenkningen når en i dag ser barn som er drept i bombeangrep. Da tenker du som nordmann: «Dette kan du ikke drive på med!» Dermed er det én som blir den ansvarlige, de som sitter på toppen over de soldatene som har våpnene en ser dreper barn. Jeg er forsåvidt glad at folk tenker slik, men de burde også kunne tenke annerledes om Midtøsten-konflikten, sa Hellestveit.

– Dekningen gjør ikke NRK til en part, men det gjør dem til formidler av én parts syn. Og det er i bunn og grunn Fatahs begrepsverden som videreformidles. Det får konsekvenser for hvordan konflikten tolkes her hjemme, påpekte hun.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart