Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Møre og Romsdal har gått i bresjen for et forbud mot omskjæring. (Foto: SP)
Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Møre og Romsdal har gått i bresjen for et forbud mot omskjæring. (Foto: SP)

Senterpartiet vil forby omskjæring av gutter

Senterpartiets stortingsgruppe vil forby omskjæring av gutter. - Dette vil være et veldig sterkt signal om at jøder ikke er en ønsket minoritet i Norge, sier Ervin Kohn, leder i Det Mosasiske Trossamfund.

Tirsdag kveld vedtok Senterpartiets 11 stortingsrepresentanter å gå inn for forbud av rituell omskjæring av gutter. Dersom regjeringspartiet ikke får flertall for dette, vil de gå inn for straffeforfølgning av dem som samtykker til omskjæring utenfor spesialisthelsetjenesten og dem som utfører omskjæring uten å være lege. «Ved alvorlige skader og død som følge av ulovlig omskjæring, må strafferamma være like høy som omskjæring av jenter med disse følgene,» heter det i forslaget

Innad i Regjeringen og innad i de rødgrønne partiene er det stor uenighet om synet på omskjæring i religiøs sammenheng, skriver Aftenposten.

Ervin Kohn, leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, reagerer veldig sterkt på vedtaket til Senterpartiet.

– Det vil være helt forferdelig, og vi vil være det første landet i verden til å gjøre noe sånt. Det er som å gjeninnføre § 2 i Grunnloven fra 1814, sier han til hovedstadsavisen. § 2 i Grunnloven fra 1814 nektet jøder adgang til Norge.

Omskjæring av guttebarn når de er noen dager gamle har vært kanskje den sterkeste identitetsbæreren for jøder gjennom fire tusen år.

– Det er den synlige pakten mellom Abraham og Gud, sier Kohn, påpeker Kohn.

 

Ap: «Forbud høres fristende ut»

Fra regjeringens største parti kommer det utydelige signaler etter Senterpartiets vedtak.

– Jeg tror at de fleste ikke liker praksisen med omskjæring, men i motsetning til kjønnslemlestelse av jenter, er dette noe som står i de fleste hellige skrifter. Det er nok mange i Ap som ønsker en måte å regulere det på, slik vi får en kulturendring i Norge. Men hva vi ender på til slutt vet jeg ikke. Et forbud kan høres fristende ut, men det er en utfordring i forhold til religionsfrihet. Det er ikke gitt at et forbud står seg etter en rettslig prøving i Menneskerettighetsdomstolen, sier Thomas Breen, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

 

Tv-dokumentar

En dokumentar som beskriver hvor viktig omskjærelse er, selv for sekulære, skandinaviske jøder, er tilgjengelig fra Nrk.no her. Tilgjengelig til 23.09.2012, kun i Norge.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart