Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Interesse for norsk offshore-engasjement i Israel

Onsdag 30. mai var ca. 40 personer samlet til konferanse i Stavanger om samarbeid mellom norsk og israelsk olje- og gassindustri. Interessen for å delta i Israels gasseventyr er betydelig.

– Den israelske delegasjonen ble ønsket velkommen over all forventning i alle de sammenhengene vi besøkte, sier Sigve Bø, styremedlem i Norsk-Israelsk Handelskammer, avdeling Stavanger.

Fra israelsk side deltok fire representanter fra energidepartementet i Israel, pluss personell fra den israelske ambassaden i Oslo og den israelske handelsattacheen i Stockholm. De kom til Stavanger ikke minst for å lære om hvordan Norge har gått fram ved utviklingen av olje- og gassfelt, både teknisk, juridisk, skattemessig m.m.

Konferansedagen var i regi av Greater Stavanger, som arbeider for strategisk næringsutvikling i storbyregionen. Stavangers vara-ordfører, Bjørg Tysdal-Moe fra KrF, var til stede og gav en hilsen. Det er meningen at besøket skal følges opp av en norsk delegasjon til Israel.

 

Israels økonomiske historie

Joseph Ackerman fra Israels ambassade i Stockholm viste video og fortalte om hvordan israelsk næringsliv har utviklet seg fram til dagens situasjon. Stikkord er høy utdanning og større andel av BNP til forskning og utvikling enn noe annet land. Mange høyteknologibedrifter blir startet av personer som har spesialkompetanse fra forsvaret.

Israel har frihandelsavtale med USA, EU og en rekke andre land. Israel er aktiv i internasjonale organisasjoner. Nylig er Israel blitt medlem av OECD.

Google, Scandisk, Intel, Motorola og en lang rekke andre store internasjonale bedrifter har avdelinger i Israel.

Israel er blant verdenslederne på mange felter. Noen eksempler: Bioteknologi, data-sikkerhet, dataprogrammer, halvledere, jordbruksteknologi, telekommunikasjon, og på en rekke felter innenfor medisin.

 

Olje- og gass

Israel fant olje for første gang midt på 50-tallet. Men mengdene var små, det ble lite ut av det. Først i 2009 ble det gjort et virkelig stort funn, Tamar-feltet, i havet utenfor Israel. Året etter fant man enda større mengder på Leviathan-feltet.

De israelske funnene ligger på dypt vann, minst 1500 meter. De ligger langt nede under havbunnen også, mer enn 5.000 meter, noen steder mer en 7.000 meter. Det er stort trykk der nede.

Leteboringen går langsomt, det er ikke gitt så mange lisenser. Så det kan være mulighet for å finne betydelig mer gass, og kanskje også olje.

Israel har basert sin forsyning av naturgass på leveranser fra Egypt. Men nylig avsluttet Egypt eksporten til Israel. Det kan bli noen problemer på kort sikt. Men om ikke lenge vil Israel for første gang være selvforsynt med energi, og etter hvert også være en eksportør. Naturgass vil etter hvert bli brukt i produksjon av elektrisitet, hittil har det mye gått på kull.

 

AGR er inne

Av de norske bedriftene som var representert på konferansen, var AGR den største. Bedriften har omfattende erfaring på gass- og oljesektoren fra mange land, ikke minst i Midtøsten. Den arbeider for større bedrifter med boring og annen relatert virksomhet. Et hovedområde er opplæring av lokale fagfolk, i dette tilfellet israelere. AGR er godtatt av Israel som operatør, og er med på selve utvinningen av gass. Israelsk lov krever at operatører skal ha en eierandel på minst 5 %, så AGR har det på feltet de opererer i samarbeid med andre bedrifter.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart