Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel forbedrer jagerflyavtale med Lockheed Martin

Lockheed Martins jagerfly F-35. (Foto: Rennett Stowe)
Lockheed Martins jagerfly F-35. (Foto: Rennett Stowe)
Pentagon har signert en avtale med selskapet som vil utstyre flyene deres med israelsk elektronisk utstyr. Avtalen er verdt 2,7 milliarder kroner.

Israel har allerede inngått en avtale verdt 16,7 milliarder kroner for kjøp av 19 F-35 jagerfly, som også Norge har bestilt. Ifølge avtalen kan landet i tillegg velge å forplikte seg på kjøpet av 75 nye fly. Til sammen vil en slik avtale ha en ramme på rundt 92 milliarder. Derfor ønsket Israel at deres egen teknologinæring skulle være med på prosjektet.

Det statlig eide Israel Aerospace Industries og private Elbit Systems skal i tillegg i gang med å produsere vinger for de israelske Lockheed Martin-flyene. I Norge og andre land har F-35 jagerne vært svært omstridt grunnet løpende kostnader og forsinkelser i levering. Flere andre vestlige land har valgt å trekke seg fra avtalen med selskapet, noe som gjør den israelske deltakelsen ekstra viktig, skriver Ha’aretz.

Også det amerikanske forsvaret har gått til innkjøp av F-35. Deres avtale representerer verdenshistoriens dyreste militære innkjøp. 2.443 jagerfly skal leveres til amerikanerne innen utgangen av 2030-tallet, til en samlet verdi av 2,4 billioner norske kroner. Til sammenlikning er det samlede norske oljefondet på rundt 3,5 billioner.

USA vil la Israel kjøpe tankfly
I helgen signerte USAs president Barack Obama en avtale som forsterker sikkerhetssamarbeidet mellom USA og Israel ytterligere. Blant annet vil israelerne for første gang kunne kjøpe de amerikanske tankflyene KC-135. Både Obama og hans forgjenger George W. Bush har nektet å selge disse til Jerusalem, for å forhindre at landet går til krig mot Iran. Fram til nå har Israel kjøpt brukte Boeing 707-fly og omgjort dem til tankfly.

Obama signerte avtalen mens hans motstander i presidentvalget, republikaneren Mitt Romney, var på besøk i Israel.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart