Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Ap og Sp gir Statoil grønt lys i Israel

Svein Roald Hansen er stortingsrepresentant fra Østfold og sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen.
Svein Roald Hansen er stortingsrepresentant fra Østfold og sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen.
I forrige uke truet SV med "reaksjoner" dersom Statoil går inn i israelsk olje- og gassutvinning. - Jeg kan ikke si at det er noe etisk betenkelig [for Statoil å satse i Israel], sier Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann. Kypros vil ha israelsk naturgass.

Statoil vurderer å satse i israelsk olje- og gassnæring, meldte Teknisk Ukeblad i forrige uke. Det vil være «svært problematisk for norske myndigheter”, kommenterte Snorre Valen, SVs energipolitiske talsmann.

– Før jeg ser at Statoil har signert en kontrakt, velger jeg å tro at de ikke vil gå inn i Israel. Det ville skapt reaksjoner langt utenfor de miljøene Statoil er vant med å ha pr-utfordringer med, sa Valen.

 

Ingen betenkeligheter

– Til syvende og sist kan det bli Arbeiderpartiets utenriksminister Jonas Gahr Støre og Senterpartiets oljeminister Ola Borten Moe som må vise ansvarlighet i denne saken, og sette truslene fra SV i skammekroken, skrev Med Israel for fred i en kommentar.

Heldigvis ble ansvarligheten og fornuften fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet raskt levert.

Utenrikspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet og Senterpartiets energipolitiske talsmann ser ingen betenkeligheter med at Statoil satser i Israel.

– Jeg kan ikke si at dette er noe etisk betenkelig. Vi har ikke noen form for restriksjoner i forhold til handel med Israel. Så lenge de skal inn i områder som er udiskuterbart israelsk, er dette akseptabelt, sier Aps utenrikspolitiske talsmann, Svein Roald Hansen, til Aftenposten.no.

– Vi er ikke prinsipielt i mot at Statoil gjør dette, så sant det er i overensstemmelse med de enkelte lands lover og regler, sier Senterpartiets energipiolitiske talsmann Erling Sande til samme avis.

 

Motstand i Ap

Fra Arbeiderpartiet kommer det imidlertid blandede signaler. Eirin Sund, energipolitisk talskvinne for Ap, mener Statoil-engasjement i Israel «er en uklok tanke og også nokså oppsiktsvekkende».

– Jeg kan ikke se for meg at dette er klokt i forhold til de verdiene Statoil skal stå for med tanke på den situasjonen man har i Midtøsten nå, sier Sund.

Aftenposten kan også melde at rederiet Högh LNG har inngått en kontrakt med det amerikanske oljeselskapet Noble Energy, som er operatør på gassfeltet Tamar.

 

Kypros vil ha israelsk naturgass

Mens Statoil gjør sine forretningsmessige vurderinger, og det avsløres hvor boikott-linjene går i den rødgrønne regjeringen og internt i Arbeiderpartiet, fortsetter utviklingen av israelsk olje- og gass-sektor for fullt. I dag ble det klart at Kypros ønsker å kjøpe naturgass av Israel inntil deres egne nyoppdagede gassfelt blir klare til produksjon. Kypros og Israel snakker også sammen om å utvikle en felles terminal for eksport av naturgass.

I følge nåværende framdriftsplan, regner kypriotene med å kunne produsere sin egen naturgass først i 2018. De håper å kunne kjøpe naturgass fra israelske felt allerede tre år tidligere, melder Ha’aretz.

Les artikkelen Hvorfor norsk olje- og gassnæring trygt kan satse i Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart