Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Mads Gilbert avviker fra Hamas-scriptet

Hvem har egentlig rett? Den norske legen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert eller Hamas-lederen Mahmoud Zahar?

Senest for fire dager siden gjentok Mads Gilbert sitt velkjente mantra. Situasjonen i Gaza er «verre enn noen gang,» sa legen til avisen Klassekampen 15. september. I årevis har norske journalister villig holdt fram mikrofonen mens Gilbert har gjentatt denne påstanden igjen og igjen. Klassekampen gjorde det helt tilbake i 2006, kanskje også før. Det ser aldri  ut til å komme noen kritiske spørsmål fra journalistene når Gilbert roper «ulv, ulv» igjen og igjen. I sommer hevdet Gilbert at “hele Gaza» ble «lagt i grus”, under krigen i 2009. Og nå, over tre og et halvt år senere, mener han framdeles at situasjonen er “verre enn noen gang”.

Sannheten om situasjonen, både i 2009 og i 2012, kan nok ha bruk for korrigering i retning sannheten. Denne gang får vi hjelp fra uventet hold.

Mahmoud Zahar, som er en av de fremste lederne i Hamas, og som bor på Gaza-stripen, formidler et helt annet bilde enn Gilbert av situasjonen i Gaza. Han sier til nyhetsbyrået Ma’an 15. september, samme dag som Gilbert uttalte seg til Klassekampen, at «Gaza er fri for okkupasjon». Gjester fra hele verden strømmer inn til kystområdet og den økonomiske situasjonen er betydelig forbedret. Ved hjelp av jordbruksområder som frem til 2005 var kontrollert av israelske bosetninger, har Gaza-stripen blitt selvforsynt på en rekke områder. «Vi er selvforsynte på mange felter, utenom brennstoff og elektrisitet,» sier Zahar.

Den økonomiske situasjonen på Gaza-stripen er mye bedre enn på Vestbredden, hevder Zahar. «Folk i Gaza får full lønn,» sier han. Palestinske selvstyremyndigheter overfører også penger til Gaza-stripen, men disse pengene går bare til Fatah-tilhengere, presiserer Zahar.

I Ma’ans overskrift blir Zahar endog sitert på at Gaza-stripen er «mer sikker» enn Vestbredden. Det blir ikke utdypet i artikkelen hva han mente med dette.

Men hvem har rett? Gilbert eller Zahar? Gilbert bruker store ord for å dra Israel ned i søla. Zahar bruker store ord for å dra rivalene i Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene ned i søla. Likevel er det tydelig hvem som har best underbygd påstand, og det burde være åpenbart hvem som har best lokal kunnskap. Zahars bilde blir i tillegg stadig bekreftet av en rekke uavhengige meldinger. Verdensbanken rapporterte om «eksepsjonell høy» økonomisk vekst på Gaza-stripen i 2011.

Israel trakk seg helt ut av Gaza-stripen i 2005. Med en fredelig utvikling, kunne tilbaketrekningen fra Gaza blitt et utgangspunkt for videre tilbaketrekninger på Vestbredden. Men utviklingen ble langt fra fredelig. De militante gruppene på Gaza-stripen, med Hamas i spissen, intensiverte rakettangrepene mot Israel og alle planer om flere tilbaketrekninger ble skrinlagt. Til slutt, i desember 2008 og januar 2009, sa Israel stopp. Etter den israelske militæroperasjonen mot terrorgruppene som angrep med raketter, er antallet angrep fra Gaza betydelig redusert. At Hamas nå også oppdager at okkupasjonen av Gaza er avsluttet – syv år etter det skjedde – kan være et oppløftende tegn.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart