Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norske Gaza-provokatører avgjorde selv lengden på sin forvaring

Marco Ramazzotti Stockel og Aksel Hagen (SV) kom begge til havn i Ashdod lørdag kveld. Allerede søndag morgen var italieneren hjemme i Roma. Aksel Hagen måtte vente i tre døgn fordi han nektet å samarbeide med israelske myndigheter.
Marco Ramazzotti Stockel og Aksel Hagen (SV) kom begge til havn i Ashdod lørdag kveld. Allerede søndag morgen var italieneren hjemme i Roma. Aksel Hagen måtte vente i tre døgn fordi han nektet å samarbeide med israelske myndigheter.
SV-leder Audun Lysbakken mener Israels forvaring av provokatørene på Estelle var "en frihetsberøvelse" som var "totalt uakseptabel". Nordmennene kunne ha vært mye raskere hjemme dersom de ikke selv hadde valgt å fortsette sin provokasjon til siste slutt.

Skipet Estelle ble bordet av israelske marinestyrker lørdag formiddag. Fordi skipet nektet å endre kurs bort fra Gaza, ble skip og mannskap tatt inn til israelsk havn i Ashdod. Fire nordmenn ble endelig løslatt fra forsvaring tirsdag, og de siste kommer hjem i løpet av dagen.

 

Krevde løslatelse

SV-leder Audun Lysbakken krevde i helgen at de fire nordmennene skulle løslates så raskt som mulig. «Det er en frihetsberøvelse som er totalt uakseptabel,» sa han. Også det norske utenriksdepartementet ba allerede søndag om «løslatelse så snart som mulig».

Hvorfor ble stortingsrepresentantene Aksel Hagen (SV), Herman Elias Reksten (AP) og to andre provokatører holdt i israelsk forvaring helt fra lørdag kveld til tirsdag? Etter alt å dømme var det fordi de valgte å fortsette sin provokasjon etter at de kom i land i Israel. Målet var tydeligvis å tvinge gjennom en sterkere protest fra norske myndigheter mot Israel. Provokatørenes store mål er å skape en rift mellom Europa og Israel, og åpne sjøveien for våpenleveranser til Hamas-regimet og Islamsk Jihad på Gaza-stripen.

 

Nektet å samarbeide

Det er én åpenbar grunn til at de norske provokatørene ble holdt helt til tirsdag, og det er fordi israelske immigrasjonsmyndigheter fulgte sine lover som skal ivareta de humanitære rettighetene til dem som tar seg inn i landet ulovlig.

Andre provokatører ble løslatt mye tidligere. Ship to Gaza-bevegelsen har publisert et videointervju med en italiener fra Estelle som hadde returnert til Roma allerede klokken 10 på formiddagen søndag 21. oktober. Mindre enn ett døgn etter bordingen var han hjemme, fordi han valgte å samarbeide om rask hjemsendelse.

Med mindre det er faktorer i saken som MIFF ikke kjenner til, må de norske provokatørene av egen vilje ha valgt å forlenge sin forvaring. Israel har fulgt standard lovverk som skal gi rettslig beskyttelse for alle som kommer innenfor landets grenser ulovlig.

– Etter israelsk rett har en som kommer til landet på irregulært vis rett til å kreve at en eventuell deportasjon ut av landet blir prøvd rettslig, og de har rett til å be om advokat for å få dette prøvd, forklarer advokat Jan Benjamin Rødner.

En person som kommer inn i Israel ulovlig har en frist på  72 timer (tre døgn) på å be om slik rettslig hjelp. Hensikten med denne loven er å gi dem beskyttelse av deres juridiske humanitære rettigheter.

– For å tilby raskere hjemsendelse tilbød Israel provokatørene å avstå fra sin rett til å få juridisk bistand, slik at de kunne sendes hjem før 72 timers fristen, sier Rødner. Den italienske provokatøren og andre valgte å undertegne et slikt hjemsendelsesdokumentet, og kunne forenes med sin familie i løpet av 24 timer. Våre norske provokatører valgte å nekte å undertegne.

 

Undergravde rettslige prinsipper

– Det er ganske ufattelig at Lysbakken og utenriksdepartementet refser Israel for å følge gode, juridisk velfunderte prosedyrer som er ment for å beskytte den enkeltes humanitære rettigheter.  I stedet burde de ha refset våre norske statsborgere som driver med rene provokasjoner, sier Rødner. Gaza-provokatørene undergravde viktige internasjonale rettsregler som er viktige for vår skipsfart da de forsøkte å bryte sjøblokaden, og de fortsatte med å undergrave individets juridiske og humanitære rettigheter etter at de kom i land i Israel.

– Gaza-provokatørene har påpekt at israelske aktivister ombord er blitt behandlet annerledes enn utlendingene. Behandlingen av israelske statsborgere må selvsagt bli en helt annen.  De kan ikke deporteres, så prosedyren for dem blir annerledes.  Mer spennende er ikke det, sier Rødner.

 

  • PS!
Marco Ramazzotti Stockel kom med sin bekjennelse i et videointervju som er publisert på YouTube.
Marco Ramazzotti Stockel kom med sin bekjennelse i et videointervju som er publisert på YouTube.

Til og med brevduene sviktet Gaza-provokatørene

Marco Ramazzotti Stockel, en italiener som var ombord på Estelle, sier at brevduene som aktivistene planla å bruke til å frakte minnekort med bilder og video bort fra Gaza-skipet satte seg i masta. De hadde nok fått sine instrukser fra Mossad…

Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) kom tilbake til Norge natt til onsdag. Neste gang han vil besøke sine venner i Hamas vil vi anbefale at han kjøper flybillet til Kairo, buss til Rafah og taxi til Gaza by. Så enkelt kan det gjøres. Seilskuter er SÅ 1700-tallet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart