Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sammenligner Gaza 2012 og Telavåg 1942

Faksmile fra Helgeland Arbeiderblad 30. november 2012.
Faksmile fra Helgeland Arbeiderblad 30. november 2012.
Martin Jøsevold, som sitter i kommunestyret i Leirfjord for partiet Rødt, sammenligner Israels siste forsvarsoperasjoner mot Hamas og Islamsk Jihad på Gaza-stripen med nazistenes ødeleggelse av Telavåg i 1942.

Jøsevolds artikkel, som er gjengitt i sin helhet i faksmilen over, ble trykket i Helgeland Arbeiderblad 30. november. Jøsevold er kommunestyremedlem i Leirfjord for partiet Rødt. Han har tidligere jobbet i 20 år som journalist for Helgeland Arbeiderblad, og mye tyder på at han fortsatt har en fast spalte i avisen.

Et MIFF-medlem sendte følgende svar til avisen:

Rett til forsvar av kvinner og barn

30. november blir Israel i Helgeland Arbeiderblad fordømt og sidestilt med nazistene for sine siste forsvarsoperasjoner mot det militære Hamas og terrorister på Gaza-stripen. Rett til forsvar av hva? spør Martin Jøsevold.

Rett til forsvar av sine grenser fra 1948, og rett til forsvar av israelske kvinner, barn og sivile, er svaret.

«La det være helt klart: Israel har rett til å forsvare grensene fra 1948,» skrev Jøsevold. Så bra, da er problemet løst – for det var akkurat det de gjorde under Operasjon Forsvarssøyle i november. Operasjonen kom ikke på grunn av drap på tre israelere, men på grunn av stadige granat- og rakettangrep (ca. 10 000 raketter over de siste ti år) inn mot sivile israelske boligområder innenfor 1948-grensene. Slik utenriksminister Espen Barth Eide så riktig understreket, ville ikke en eneste stat i verden bare sitte rolige å se på at tusenvis av raketter blir avfyrt mot eget territorium.

Jøsevold hevder at Israel lar seg styre av en «gammel stammegud», fra et gammelt testamente som «syder av grusomheter og hevngjerrige reaksjoner». Jeg skal ikke kommentere idéen om stammeguden, bare påpeke at den israelske regjeringen ikke lar seg styre mer av det gamle testamentet (eller denne stammeguden) enn den rødgrønne regjeringen lar seg styre av grusomhetene og hevnhistoriene i Snorres kongesagaer.

Når de israelske forsvarsstyrkene forsvarer sine innbyggere, følger de krigens moderne folkerett, og det gjør de «godt over gjennomsnittlig» i forhold til hvordan andre land følger reglene. Det er ikke min vurdering, men vurderingen til seniorforsker Cecilie Hellestveit, Norges kanskje fremste kapasitet på krigens folkerett.

EU (EU Agency for Fundamental Rights) har utarbeidet en arbeidsdefinisjon for antisemittisme hvor det påpekes at antisemittisme kan gi utslag i ulike holdninger og fordømmende utspill mot staten Israel. EU sier at en måte antisemittisme kan komme til uttrykk på er gjennom å dra sammenligninger mellom israelske handlinger og handlinger til nazistene.

Forskjellen på Telavåg 1942 og Gaza i 2012 er at nazistene gikk målrettet etter sivile i kollektiv avstraffelse, Israel gikk målrettet etter de militante gruppene som avfyrer raketter. Fordi de militante skjuler seg i sivilbefolkningen, blir dessverre også sivile skadelidende. Akkurat det samme skjer når Norge kriger i Afghanistan og Libya, men det får ikke noen skribent i Helgeland Arbeiderblad til å blande inn nazistene. Slik behandling får bare Israel.

Så langt sitat av det innsendte  leserbrevet.

 

Telavåg

Telavåg i Hordaland ble jevnet med jorden 30. april 1942, som en hevn fra nazistene etter en skuddveksling hvor to Gestapo-offiserer ble drept.

Vi siterer mer fra norsk Wikipedia-artikkel:

Reichskommisar Josef Terboven kom personlig til Telavåg for å se til at bygden ble straffet. Husene ble sprengt og brent, båtene senket og buskapen slaktet. Alle de 72 mennene mellom 16 og 60 i bygden ble sendt til Sachsenhausen konsentrasjonsleir, der 31 døde. Resten av folket fra Telavåg, kvinner og barn medregnet, ble internert på Framnes skule ved Norheimsund. Ved Trandumskogen ble 18 fanger som satt i arrest for andre forhold henrettet som «sonoffer» for de to Gestapo-offiserene. Den overlevende Linge-karen, Emil G. Hvaal, og sønnen i huset der skuddvekslingen fant sted, Lars Telle, ble henrettet noen måneder senere.

 

Operasjon Forsvarssøyle

Til sammenligning bombet israelske styrker omkring 1500 mål på Gaza-stripen i midten av november. Følgende mål ble rammet ifølge IDFs statistikk:

30 terrorledere fra Hamas og Islamsk Jihad

19 kommandosentere

980 underjordiske utskytningsbaser for raketter

140 smuglertunneler

66 tunneler/ underjordiske anlegg brukt til terroraktivitet

42 operasjonsrom og baser for Hamas

26 våpenfabrikker og -lagere med mer

 

Israels forsvarsoperasjon må gjerne sammenlignes med andre militære operasjoner. Israel vil komme godt ut av det, også om man sammenligner med Norges krigføring i Afghanistan og andre land. At statsminister Benjamin Netanyahu, som i svært liten grad er religiøst anlagt, skulle la seg styre av en gammel stammegud, er helt hinsides. I forhold til andre israelske statsministre har Netanyahu vist stor tilbakeholdenhet i bruk av militær makt.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart