Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Er det riktig av kongen å gi Mads Gilbert og Erik Fosse medalje?

Mads Gilbert og Erik Fosse. (Foto: Wikimedia Commons)
Mads Gilbert og Erik Fosse. (Foto: Wikimedia Commons)
Mads Gilbert og Erik Fosse blir kommandører av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. De fortjener sikkert en pris for sin medisinske innsats, men ville de fått medalje uten å ha profilert seg med Israel-fiendtlig retorikk?

25. april kom første melding fra Slottet. «H.M. Kongen har utnevnt professor dr. med Erik Torgeir Fosse, Oslo, til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Erik Torgeir Fosse mottar utmerkelsen for medisinsk og samfunnsnyttig innsats.»

7. mai kom det ny melding. «H.M. Kongen har utnevnt klinikkoverlege og professor II Mads Fredrik Gilbert til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans brede innsats innen akuttmedisin.»

Erik Fosse og Mads Gilbert er norske leger som for alvor ble kjent under Gaza-krigen i 2008/2009. Begge har utmerket seg med utpreget fiendtlig retorikk overfor Israel. De kjemper for boikott av landet. Under Gaza-krigen er det grunn til å tro at Hamas-ledelsen skjulte seg i bunkersanlegg under Shifa-sykehuset, i et klart brudd på krigens lover. De to norske legene har, såvidt MIFF kjenner til, sett helt gjennom fingrene med misbruket av sykehuset som de arbeidet på.

Et ferskt eksempel på Gilberts retorikk, står å lese i Nordlys fra 21. november 2012. «Ondskapen synes å seire,» skriver Gilbert. Israel er ondskapen, om noen skulle være i tvil. Et gammelt eksempel er Gilberts uttrykte forståelse for terrorangrepene mot USA 11. september.

Les faktasjekk på Mads Gilberts foredrag fra mai 2012.

Les andre artikler om Mads Gilbert på Miff.no.

 

Voldsomt engasjement

I formiddag stilte MIFF spørsmål på Facebook om folk støtter at Mads Gilbert får kongens medalje. I løpet av de første fem timer er over 350 kommentarer lagt igjen under spørsmålet på MIFFs Facebook-side. I tillegg har det kommet 264 kommentarer på Facebook-profilen til Conrad Myrland, daglig leder i MIFF.

Det er tydelig at dette er et spørsmål som engasjerer sterkt. Noen svarer ja, og blant dem er det tydelig at de fleste synes fiendtligheten til Israel er kvalifiserende i seg selv. De fleste svarer et klart nei. Mange sier tja, og påpeker at Mads Gilbert helt klart har gjort en kjempebra medisinsk innsats gjennom mange år, samtidig som de er helt uenig i hans politiske ståsted og fiendskap mot Israel.

«Som akuttmedisiner i Tromsø tror jeg nok han gjør en god jobb, men som mikrofonstativ for terrororganisasjoner har han ikke min støtte,» skriver Bjørn Siversten.

MIFF-medlem Roy Otto Dyrli forteller at han står i personlig takknemlighetsgjeld til Mads Gilbert. «Jeg har en sønn som hadde vært død hvis ikke Mads hadde dukket opp i helikopter,» skriver han. «Og jeg er langt fra alene om den opplevelsen,» legger han til.

Mads Gilbert og Erik Fosse er livreddere. De har reddet liv i Norge og på Gaza-stripen, og for dette fortjener de en stor takk og heder. Kanskje også kongens medalje?

Det er et stort antall norske leger og helsepersonell som redder liv hver dag. Blir alle kommandører av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden? Hvert år drar noen titalls norske leger og noen hundre norske sykepleiere til utlandet i frivillig innsats, noen av dem til krigsområder med mye større konsekvenser i antall skadde og drepte enn det som var på Gaza-stripen. Mange redder liv, men får alle medalje?

Det store spørsmålet er om Mads Gilbert og Erik Fosse hadde fått en medalje dersom de ikke hadde gjort seg selv til kjendiser med Israel-fiendtlig retorikk?

Det faktum at begge to blir kommandører innenfor en kort tidsperiode, styrker argumentene til dem som mistenker at legenes politiske engasjement har vært en faktor i bildet.

Det er også verdt å merke seg at Nordlys, hovedavisen i Gilberts hjemby Tromsø, illustrerer nyheten om medaljen med et politisk bilde av legen. De unngår å bruke et av sine mange arkivbilder av Gilbert som livredder, men velger å finne et som inkluderer budskapet om «Boikott Israel».

Skjermdump fra Nordlys.no mandag 6. mai 2013.
Skjermdump fra Nordlys.no mandag 6. mai 2013.

 

Hvordan kan vi oppsummere det hele?

Det er flott at kongen vil premiere god medisinsk innsats, det er tragisk når leger misbruker sin posisjon til politisk kamp som motarbeider fred.

Det er enkelt å forstå at legene får en medalje for ikke-politisk innsats. For at det ikke skal være noen tvil om at medaljen er helt fri fra politiske hensyn, kan vi nå forvente at alle leger som gjør tilsvarende arbeid som Gilbert og Fosse også får medalje.

 

 

Norge og Gilbert taper på boikott

Gilbert får sin medalje for sin «brede innsats innen akuttmedisin». Israelske sykehus ligger helt i front på dette feltet i verden, så det er grunn til å tro at Tromsø-legen kunne gjort en enda bedre innsats for norske (og palestinske) pasienter om han hadde vært villig til samarbeid.

 

Nordlys viderefører mytene

Avisen Nordlys skriver at Mads Gilbert og Erik Fosse var «de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene» under Gaza-krigen. Dette er en myte. Blant annet var den italienske journalisten Vittorio Arrigoni til stede på Gaza-stripen under krigen. I april 2011 ble han drept med hengning av en salafist-jihad gruppe i området. Erik Fosse ble forsøkt knivstukket da han besøkte Gaza i desember 2009.

 

Fortjener vi medisinsk hjelp?

En Facebook-bruker som skriver på MIFFs Facebook-side håper de som er uenig i medaljeutdelingen til Gilbert aldri får bruk for hans medisinske ekspertise. «For det fortjener dere rett og slett ikke,» skriver hun.

MIFF har spurt henne om uenighet i en medaljeutdeling diskvalifiserer fra retten til medisinsk assistanse.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart