Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

I framtiden vil norske jagerflypiloter ta av på israelske vinger

F-35. (Foto: MultiplyLeadership, flickr.com)
F-35. (Foto: MultiplyLeadership, flickr.com)
I dag avlegger kronpris Haakon og kronprinsesse Mette-Marit et besøk på en Lockheed Martin fabrikk i Texas. De får se produksjonen av det nye norske kampflyet F-35, som skal fly med israelske vinger.

Det norske forsvaret har planer om å kjøpe totalt 56 nye kampfly av typen Lockheed Martin F-35 Lightning II. I dag får kronprinsparet en guidet tur hos flyprodusenten Lockheed Martins gigantiske fabrikk i Forth Worth i Texas.

Norge skal etter planen få de første seks F-35 levert i 2017, skrev NTB i april. Sannsynligheten vil være stor for at mange av flyene Norge mottar i årene som følger vil være utstyrt med vinger produsert i Israel.

I april inngikk Israel Aerospace Industries en avtale med Lockheed Martin om å levere vinger til F-35 fra år 2015 og 10-15 år framover i tid. Potensielt har avtalen en verdi på nærmere 14,5 milliarder kroner, melder IAI.

– Dette sikrer IAIs rolle i verdens mest avanserte kampfly, sier Joseph Weiss, direktør for IAI.

Da MIFF først meldte om IAIs forhandlinger om leveranser av vinger til F-35 prosjektet, i august 2010, skrev vi at 800 av 3200 planlagte fly kunne bli utstyrt med israelske vinger. Hvor stor andel i den totale produksjonsserien som får israelske vinger er ukjent.

Fra før er det klart at israelske selskaper også leverer elektronisk utstyr til F-35.

Israels motstandere i Norge arbeider for norsk importforbud av våpen produsert i Israel. Dersom en slik linje skulle få gjennomslag, vil det nok være vanskelig å få norsk kampfly på vinger som de ikke har.

Men et generelt importforbud fra Israel, heller ikke når det gjelder forsvarsmateriell, er ikke aktuelt, slo statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet fast i november 2012. Norske jagerflypiloter kan heldigvis ta av også i framtiden.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart