Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne blir de skadelidende for norsk dobbeltstandard

Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Her hjemme vil regjeringen ha kortest mulig opphold i mottak for flyktninger og flest mulig ut i arbeid. I Midtøsten er den rødgrønne regjeringen med på å opprettholde et raskt voksende filleproletariat, millioner av mennesker som lever på andres almisser.

Den norske regjeringen har et uttalt mål om å gjøre oppholdstiden for flyktninger i asylmottak kortest mulig. Samtidig pøser regjeringen ut omlag 200 millioner kroner årlig til en organisasjon – UNRWA – som har holdt etterkommere av palestinske flyktninger i leirer i over 60 år.

Når flyktninger kommer i arbeid, mener regjeringen at integreringen er på rett vei. Likevel er Norge en av de største bidragsyterne i verden til en organisasjon som hindrer millioner av mennesker å bli produktive borgere. Den gir stadig flere etterkommere av flyktninger kontanter, bolig, helsestell og utdanning med mer. UNRWA gir riktignok jobb til noen få heldige, men over 99 prosent må ta til takke med å leve på det internasjonalt finansierte trygdesystemet.

På hjemmebane er sosialistene tradisjonelt sett opptatt av å få flest mulig inn i de produktive klassene. I Midtøsten er den rødgrønne regjeringen med på å opprettholde et raskt voksende filleproletariat, millioner av mennesker som lever på andres almisser.

Men dobbeltstandarden stanser ikke her.

Norge gir hvert år over 400 millioner for å «beskytte flyktninger og løse flyktningproblemer», slik UNHCR beskriver sitt oppdrag. I løpet av de siste 62 årene har FNs hjelpeorganisasjon for flyktninger hjulpet flere titalls millioner mennesker å startet et nytt liv.

Det er bare de palestinske flyktningene som har fått sin egen separate hjelpeorganisasjon under FN-systemet. UNRWA mottar nesten fire ganger mer fra Norge per person de hjelper enn UNHCR får til sine 34 millioner midlertidige bistandsmottakere. Men det er ikke det største problemet. De rødgrønne må få lov til å prioritere hvilke mennesker de verdsetter mest.

Det største problemet er UNRWAs oppdrag. Vi «gir assistanse, beskyttelse og politisk oppmerksomhet (advocacy)» til fem millioner palestinske flyktninger, «i påvente av en løsning på deres situasjon», skriver UNRWA. FNs forskjellsbehandling av flyktninger er åpen i dagen for alle som sjekker de to organisasjonenes nettsteder.

UNHCR løser det ene flyktningproblemet etter det andre ved å integrere flyktningene dit de har dratt til, eller med gjenbosetting i tredjeland. UNHCR gjør om på situasjonen, de som før var flyktninger er det ikke lenger. UNRWA bruker milliarder av kroner på videreføre flyktningstatusen til palestinerne i generasjon etter generasjon. UNRWA sementerer situasjonen.

Da Norge hadde formannskapet i UNHCRs gjenbosettingsgruppe våren 2006, arbeidet regjeringen for «å styrke UNHCRs saksbehandlingskapasitet (…), bidra til at flere nye land tar del i gjenbosettingsarbeidet, og arbeidet for en felles gjenbosettingsinnsats for å løse fastlåste flyktningsituasjoner» (St.prp. nr. 1, 06-07).

Palestinernes flyktningsituasjon har vært fastlåst lenger enn noen andre. Likevel er det ingen initiativ fra UNRWA til å gjøre en gjenbosettingsinnsats. UNRWA avsluttet de siste tegn på slik innsats i 1959. Norske regjeringer av skiftende farge har heller ikke gjort noen ting.

Så lenge Norge støtter UNRWA er vi med på å gi næring til den helt urealitiske drømmen hos palestinerne om «rett til å vende tilbake» til det som i dag er Israel. Dette er en rett som ingen andre store flyktninggrupper har fått, langt mindre deres etterkommere i fjerde generasjon. Dersom Israel skulle bli tvunget til å åpne grensene for alle flyktningenes etterkommere, ville det gjøre slutt på den eneste jødiske staten i verden.

De siste åtte årene har den rødgrønne regjeringen investert omlag 1,5 milliarder kroner i dobbeltstandarden til UNRWA-systemet. År for år er tilskuddene skrudd opp. Det er tid for endring.

For ingen blir mer skadelidende for dobbeltstandarden enn palestinerne selv. Vi trenger ikke kjenne teoriene til Karl Marx om filleproletariatet for å forstå hvor skadelig det er for hele storfamilier å leve på trygd. UNRWAs arbeid har blåst bort insentiver til arbeid og investeringer i det palestinske samfunnet. UNRWA legger beslag på store menneskelige og økonomiske ressurser som kunne vært frigjort til å skape en lysere framtid for palestinerne.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart