Utenriksminister Espen Barth Eide møter Israels president Shimon Peres i Jerusalem 27. august 2013. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)
Utenriksminister Espen Barth Eide møter Israels president Shimon Peres i Jerusalem 27. august 2013. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)

Espen Barth Eide: – Jeg ble feilsitert av NTB

"Det er ikke et spesielt stort offer." Slik ble utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) gjengitt av NTB om Israels fangeløslatelse. - Jeg ble feilsitert, sier han til Jerusalem Post. Barth Eide tenker stikk motsatt.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

I et intervju med journalist Herb Keinon i Jerusalem Post publisert 28. august slår utenriksminister Espen Barth Eide fast at han ble feilsitert av nyhetsbyrået NTB søndag. NTB-artikkelen «Eide: Oslo-prosessen kan oppfylles eller begraves» ble gjengitt i en rekke norske medier, blant annet Aftenposten, Dagen og NRK.

NTBs gjengivelse av Barth Eide angående fangeløslatelsen lød slik:

[Espen Barth Eide] sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu «høres tiltakende troverdig ut» i sin vilje til å skape fred. Han viser til Israels løslatelse av palestinske fanger.

– Det er ikke et spesielt stort offer, men dog et første tegn, sier Eide.

For alle som kjenner smerten det israelske samfunnet følte ved løslatelsen av et stort antall dømte terrorister som stod bak brutale drap på titalls mennesker, vekket Barth Eides uttalelse sterk undring eller avsky. Uttalelsen har allerede rukket å vekke internasjonal oppmerksomhet, blant annet i Evelyn Gordons kommentarartikkel i Commentary Magazine.

Nå slår utenriksministeren fast at han ble feilsitert. Espen Barth Eide understreker til Jerusalem Post at han mener det stikk motsatte – at løslatelsen av 26 terrorister var «en veldig viktig og veldig vanskelig innrømmelse som jeg vet det var vanskelig å gjøre».

Kan vi håpe utenriksministeren får NTB til å rette opp sin feil?

 

Truer med å trekke bistand

I sitt intervju med Herb Keinon kommer Barth Eide med en advarsel til både palestinsk og israelsk side. Verdenssamfunnet kommer ikke til å kunne finansiere de palestinske selvstyremyndighetenes statsbygging i all evighet.

«Jeg tror det er viktig for palestinerne å vite. Dersom noen der tror de kan falle tilbake i en komfortabel situasjon som et internasjonalt subsidiert statsbyggingsforsøk, kan det være feil. Og jeg tror det er viktig for noen på israelsk side å vite at de ikke kan fortsette å leve for alltid i den forholdsvise komfort de har nå, hvor samarbeidet med pseudo-staten på Vestbredden er nokså godt.»

Hva utenriksministeren sier i diplomatiske vendinger, er at selvstyremyndighetene vil kollapse uten internasjonal bistand. Det vil også bety store utfordringer for Israel.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart