Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Eskil Pedersens dobbeltmoral

Eskil Pedersen. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr.com)
Eskil Pedersen. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr.com)
AUF-leder Eskil Pedersen protesterer når stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) åpner for våpensalg til Israel. Pedersen hevder han ikke er dobbeltmoralsk, men det er akkurat det han er. Norge selger våpen til en mengde land der krig truer.

Stortingsrepresentant Jørund Rytman (frp), som var leder i Israels venner på Stortinget på slutten av forrige stortingsperiode, mener Norge bør kunne selge våpenmateriell til Israel.

– I utgangspunktet ser jeg ikke de store prinsipielle forskjellene mellom å eksportere [våpen] til Israel og til USA. Dette vil nok stå på agendaen de neste månedene, og jeg regner med å ta det opp med våre folk, sier Rytman til Finansavisen. Også nyhetsbyrået NTB har laget en sak på dette (gjengitt både i VG, Dagbladet, Aftenposten og sikkert flere aviser).

 

«Ikke dobbeltmoralistisk»

AUF-leder Eskil Pedersen mener utenriksminister Børge Brende (Høyre) må avklare «veldig raskt» om det er aktuelt med våpensalg til Israel

– Vi har regler på at vi ikke selger våpen til land som er i krig eller der krig truer. Det er en lang tradisjon vi har som fredsnasjon at vi ikke er dobbeltmoralsk når det kommer til slike ting, sier Pedersen til NTB.

– Det er ikke veldig tillitvekkende hvis Norge skal eksportere våpen til et forsvar som angriper palestinerne, sier også Pedersen.

For det første bør AUF-lederen oppdatere sin kunnskap om Midtøsten med innspill fra Arbeiderpartiets nylig avgåtte utenriksminister Espen Barth Eide. I Midtøsten “er det to små landområder som er mest fredelige”, Israel og Vestbredden, sa Barth Eide til Jerusalem Post i august.

 

Her eksporterer Norge våpen

For det andre bør Pedersen studere listen over ulike land Norge selger våpen til. Alle de følgende landene har Norge solgt våpen til i perioden 2008-2011, ifølge regjeringens rapport om våpeneksport fra Norge godkjent i statsråd 16. november 2012.

 • Sør-Korea – truer krig med Nord-Korea?
 • Tyrkia – er landet i krig med kurdiske militsgrupper? Truer krig med Syria?
 • Thailand – har landet vært i krig med separatistgrupper i sør siden 2004?
 • Sør-Afrika – vurderer  landet å sende soldater inn i Somalia?
 • De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait – sender ikke disse landene penger og våpen til opprørsstyrker i Syria?
 • Malaysia – i september kom det melding om mobilisering av 4000 militsmenn i Sabah-området. Truer krig?
 • Jordan – truer ikke krig her minst like mye som i Israel?
 • Japan – har ikke krig med Kina truet?
 • India – har Pedersen hørt om Kashmir eller grensekonfliktene mellom India og Kina?
 • Egypt – truer krig?
 • Brasil – om kanskje ikke krig truer i Brasil, så er drapstallene i landet mange ganger større enn i Israels kriger og interne kriminelle drap til sammen.

I tillegg til disse landene kommer medlemmer av NATO og andre europeiske land, hvorav de fleste har vært involvert i krig og okkupasjon de siste årene.

Det er ikke sant at Norge ikke selger våpen til land som er i krig eller hvor krig truer. Opplistingen du nettopp har sett viser at dette er et regelverk som anvendes helt uten prinsippfasthet. Man kan mistenke at det håndheves utelukkende for å ramme samhandel med Israel.

Rytman har helt rett. Det er ingen forskjell på å selge våpen til USA eller Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

 1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart