Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel og Norge knyttet nye kontakter

Ambassadør Naim Araidi taler på Israel energy conference i Stavanger mandag 18. november 2013. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Ambassadør Naim Araidi taler på Israel energy conference i Stavanger mandag 18. november 2013. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
- Dette kan tilføre en ny dimensjon til relasjonen mellom våre to land, sa Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, da han deltok på den første store konferansen for norske og israelske aktører innen olje- og gassindustrien.

– Dette viser at vi kan arbeide sammen for å fremme våre økonomiske bånd, sa ambassadøren da han hilste forsamlingen i Måltidets Hus i Stavanger mandag. Omkring 60 deltakere var samlet til Israel energy conference.

Araidi forklarte hvordan han ser på forholdet mellom de to nasjonene når det gjelder olje- og gassindustrien.

– Norge er en stor giver til FN, spiller en nøkkelrolle i konfliktløsning og nødhjelpsarbeid over hele verden. Norge har også brakt verden fremover ved å utvikle noen av de mest avanserte løsningene innen olje- og gassektoren, påpekte han.

– I løpet av sin 65-årige eksistens har Israel spilt en stor rolle i å forme den verden vi i dag lever i. Fra å revolusjonere jordbruket, og eksportere epler, til at vi i dag produserer Apple datamaskiner. Israel er oppstartsnasjonen som har brakt innovasjon til alle felt, fra medisin og vitenskap til høyteknologi og IT. Men israelsk innovasjon har aldri egentlig oppnådd noe innen petroleumssektoren. Årsaken er åpenbar, vi hadde aldri olje eller gass, konstaterte han.

– Men i dag gjennomgår Israels energisektor store forandringer som vil forvandle landet til en stor aktør, som energiprodusent og gasseksportør. Dette, sammen med at vi både i Norge og Israel har en ny virkelighet politisk og forretningsmessig, bereder veien for en ny dimensjon i relasjonen mellom våre to land, uttalte ambassadøren.

Han gjorde det klart at han så på myndighetenes oppgave som først og fremst å legge til rette mulighetene for at næringslivet skal kunne utvikle seg optimalt på feltet.

 

Gasseksport og sikkerhet

Flere israelere deltok med foredrag på konferansen.

Michael Lotem er spesialutsending for energi fra det israelske Utenriksdepartementet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Michael Lotem er spesialutsending for energi fra det israelske Utenriksdepartementet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Michael Lotem, som er spesialutsending for energi fra det israelske Utenriksdepartementet, orienterte om landets muligheter for utvikling av eksport til andre land i regionen i overskuelig fremtid. Det drøftes transportkanaler både til Hellas, Tyrkia, Egypt, Jordan og Kypros.

Zori Kor, som er seniordirektør i sikkerhetsselskapet Asero, redegjorde for Israels sterke behov for sikkerhet også når det gjelder infrastrukturen som er på vei til å bygges opp innen gassektoren. Han fremhevet at deres styrke er den lange erfaringen i å måtte finne gode løsninger for sikkerhet.

18 israelske selskaper deltok med representanter på konferansen. De møtte norske delegater fra selskaper som Aker Solutions, Add Energy, ACL Engineering, innovasjonsinkubatoren Ipark og Scale communication. Universitetet i Stavanger var også representert, og det samme var Kristiansand kommune, ved varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Kristiansen fremhevet at Kristiansand står for åtte prosent av verdensmarkedet innen produksjon at serviceteknologi for oljesektoren.

– Mens Stavanger er oljehovedstaden, er Kristiansand ”oljeservicehovedstaden”, sa han, og forutsa at begge de to byene kommer til å bli viktige for det norsk-israelske samarbeidet i fremtiden.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart