Pressefrihetens status i regionen Midtøsten og Nord-Afrika. Israel utgjør det eneste grønne feltet. (Grafikk: Freedom House)

Hvilket land i Midtøsten må du reise til for å finne frie medier?

Pressefriheten utfordres i store deler av verden, og glimrer med sitt nærmest totale fravær i de arabiske landene. I Midtøsten-regionen er det bare ett land som skiller seg ut fra trenden.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Onsdag publiserte den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House sin årlige rapport om pressefriheten i verden. Den globale trenden er at frie medier totalt sett er under sterkere press enn på ti år, forteller rapporten. Trusler og forfølgelser av journalister og restriksjoner gjennom lovgivning gjør seg gjeldende på alle kontinenter. Bare 14 prosent av verdens befolkning bor i land som har en fri presse – som innebærer solid dekning av politisk stoff, garantert sikkerhet for journalister, minimal statlig innblanding i medienes arbeid og at pressen ikke utsettes for juridiske eller økonomiske pressmidler.

Her kan du lese hele rapporten på engelsk i PDF-format.

 

Oversikt over utviklingen i pressefrihetsnivået på verdensbasis de siste ti årene. (Grafikk: Freedom House)
Oversikt over utviklingen i pressefrihetsnivået på verdensbasis de siste ti årene. (Grafikk: Freedom House)

 

Mens Norge og Sverige ligger på topp i verden i pressefrihet, og nesten hele Europa nyter godt av en fri eller delvis fri presse, er statistikken for regionen Midtøsten og Nord-Afrika helt annerledes. 15 av 19 land i regionen har ingen fri presse. Det gjelder 93 prosent av befolkningen. Tre av de 19 landene har en delvis fri presse. Der bor fem prosent av befolkningen. Bare ett av de 19 landene er klassifisert med fri presse: Israel. Der bor to prosent av befolkningen i regionen.

På den globale statistikken er Israel nr 61 av 199 stater og selvstyrte områder som er målt. Det plasserer dem et stykke bak Norge, men i selskap med mange europeiske land, og foran blant andre Italia og Ungarn.

 

Palestinsk journalist i arbeid. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)
Palestinsk journalist i arbeid. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)

 

Til sammenligning er Vestbredden og Gaza på 184. plass av de 199 på statistikken. De kom dårligere ut på rapporten denne gangen enn året før. Nedrykket forklares med forholdene under Gaza-krigen. Journalister og medarbeidere i mediedekningen ble både drept og såret under krigen, og ”både israelske og palestinske myndigheter ila restriksjoner på journalisters bevegelsesfrihet i Gaza og på Vestbredden”, forteller rapporten.

I regionen Midtøsten og Nord-Afrika er det Tunisia som er nest best, etter Israel. Tunisia ligger på 96. plass på listen. Ingen av de andre landene er blant de hundre øverste. Iran kommer helt nede på 191. plass.

Pressefrihetsnivået måles i form av en index fra null til hundre poeng, der hundre er verst. Norge og Sverige har ti poeng hver. USA har 22 poeng. Israel har 30 poeng. Tunisia har 48 poeng. Vestbredden og Gaza har 84 poeng. Iran har 90 poeng. Nord-Korea er verst på statistikken, med 97 poeng.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart