Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Ran Zemach. (Foto: Privat, Facebook)
Ran Zemach. (Foto: Privat, Facebook)

Israelsk topp-pianist gir ny gratiskonsert i Vestfold

Den profesjonelle israelske pianisten Ran Zemach er tilbake i Vestfold denne måneden. Han serverer Schubert og Chopin gratis.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

I juni 2014 holdt Ran Zemach fra Israel konsert i Vestfold. Lørdag 30. mai kl. 19.00 er han tilbake bak klaveret i Norge. Også denne gangen blir det gratiskonsert, et rent musikalsk arrangement åpent for alle interesserte. Det er 300 sitteplasser i salen, så ta med venner og familie!

  • Konsertlokalet er på Fossnes Bibelskole. Adresse: Fossnesvn. 13, Stokke.

Programmet for kvelden blir:

Schubert

– Allegretto in C minor D. 915

– Sonata in C minor D. 958

Chopin

– Polonaise-Fantaisie op. 61

– Mazurkas op. 59

– Polonaise op. 44

Et opptak fra konserten i 2014 kan du høre på YouTube.

 

Konsertpianisten

Ran Zemach (46) begynte å spille piano da han var seks år. Allerede to år senere begynte han å studere med Arie Verdi, en av Israels mest kjente pianolærere. Verdi har hatt flere elever som har vunnet store pianokonkurranser verden rundt, og Ran var den mest talentfulle av alle elevene. Den italienske pianisten MaurizioPollini karakteriserte Ran som et ekstremt bemerkelsesverdig talent.

Som 11-åring vant Zemach den israelske Clairmont-konkurransen, og allerede året etter spilte han første gang med Jerusalems symfoniorkester. Som 13-åring var han solist med Israels filharmoniske orkester, under ledelse av den verdenskjente dirigenten Zubin Mehta. De fleste pianister kan bare drømme om å nå så langt.

Som 17-åring vant han en av verdens største konkurranser for pianister i Tokyo – med Japans keiser som tilhører. Ran Zemach var den yngste deltakeren. Seieren åpnet dørene for mange kontrakter, og han spilte en rekke konserter i Japan, Israel og flere steder i Europa.

I begynnelsen av 20-årene begynte Zemach imidlertid å få problemer med fingrene sine. Etter mye strev og stor frustrasjon måtte han gi seg som pianist inntil videre. Han måtte finne en ny levevei og studerte systemutvikling ved Technion, Haifa. Han bosatte seg i nærheten av Haifa og ble gift med en russiskfødt jøde. De har nå fem barn sammen.

Ran Zemach klarte imidlertid ikke å gi opp musikken, og etter en pause på 15 år ville han igjen forsøke seg som konsertpianist.

De siste årene har han igjen inntatt de største konsertsalene i Israel, samtidig som han har begynt å undervise unge, talentfulle elever. Han ønsker også å spille utenfor Israel igjen, og han har på eget initiativ sagt seg villig til å holde gratiskonsert på Bibelskolen på Fossnes til helgen. Kontakten er formidlet gjennom hans venn og pianistkollega Daniel Sabbah, som bor i Vestfold.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart