Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Når skal Lars Gule brenne bildekk mot våpensalg til Frankrike?

Lars Gule importerte mini-intifada til Norge. (Foto: Skjermdump fra TV2 Nyhetskanalen)
Lars Gule importerte mini-intifada til Norge. (Foto: Skjermdump fra TV2 Nyhetskanalen)
Lars Gule importerte intifada for å protestere mot at norske våpen ”ender opp i land som er i konflikter”.

Noen titalls Israel-boikottere, med førsteamanuensis Lars Gule fra Høgskolen i Oslo og Akershus i spissen, aksjonerte ulovlig foran våpenfabrikken Nammo på Raufoss fredag morgen. Maskerte med Palestina-skjerf brant de bildekk og forsøkte å hindre de ansatte på fabrikken i å komme seg inn på jobb. Gule omtaler stuntet som en ”mini-intifada”.

I et direktesendt innslag på TV2 Nyhetskanalen ble det rapportert at aksjonen var en protest ”mot at Nammo indirekte og direkte selger våpen til Israel”, hovedsakelig via Nammos amerikanske datterselskap. Da han ble intervjuet på direkten, fikk Gule spørsmål om hva de ville oppnå. Han svarte:

– Vi vil sette søkelys på det norske våpensamarbeidet med Israel. Det ønsker vi en slutt på, i tråd med norske retningslinjer om at norske våpen ikke skal ende opp i land som er i konflikter, og det er Israel. Her mener vi at de norske prinsippene er gode og at de må følges.

 

Hvorfor er bare Israel problematisk?

Gules anliggende er altså at norske våpen ikke skal ende opp i ”land som er i konflikter”. Da er det svært besynderlig at det er akkurat Israel han vil ha slutt på samhandelen med. Blant alle landene Norge selger våpen til i langt større omfang, har nemlig svært mange vært ”i konflikter” de siste årene. I 2014 gikk 80 prosent av norsk våpeneksport til NATO-land, ifølge SSB. Hele 45 prosent av det norske våpensalget det året gikk til USA. Er ikke USA og NATO involvert i konflikter? Er det ikke sannsynlig at norskproduserte våpen eller våpendeler har blitt benyttet i krigshandlinger i Afghanistan eller Libya de siste årene? Kan det ikke til og med hende at sivile afghanere og libyere har blitt drept ved hjelp av de norskproduserte produktene?

Når vil vi få se Gule og intifada-vennene hans brenne bildekk i protest mot Frankrike, Polen, Canada eller USA? Eller for den saks skyld Sverige? Selv om Sverige ikke er NATO-medlem, har landet deltatt med styrker i Libya. Sverige er et av landene Norge selger mest våpen til, ifølge SSBs oversikt. Norge har jo dessuten også selv deltatt i disse konfliktene.

Hvorfor er Gules eneste kritikk mot norsk våpenindustri at noen våpendeler fra Raufoss havner i Israel via et amerikansk datterselskap?

 

Norske fabrikker selger våpen til mange land i konflikter

Listen over land Norge har solgt våpen til de siste årene, slutter ikke med NATO-landene. Ifølge regjeringens rapport om våpeneksport fra Norge i 2012 handler norske våpenfabrikker også med land som Sør-Korea, Tyrkia, Thailand, Sør-Afrika, De forente arabiske emirater, Qatar, Kuwait, Malaysia, Jordan, Japan, India og Egypt. Slik vi leser internasjonale nyhetsrapporter, er de fleste av disse landene enten involvert i væpnet konflikt med ulike separatistgrupper, aktive støttespillere for parter i den syriske borgerkrigen og/ eller i en situasjon der krig med nabolandene truer.

Men ingen lager intifada på Raufoss i protest mot Kuwait eller India.

 

Regjeringen bør avvise intifada-importørenes krav

Den norske regjeringen avviser fra før av direkte våpenhandel med Israel, ut fra et prinsipp om at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.

MIFF har tiltro til at regjeringen ikke vil la intifada-importører få slå an tonen for utenrikspolitiske vurderinger. Regjeringen har jo skrevet i plattformen sin at de vil ha en balansert tilnærming til Midtøsten-konflikten. Da er det på tide å justere innstillingen til våpensalg til Israel.

Som MIFF tidligere har formidlet til Utenriksdepartementet, forventer vi fortsatt at regjeringen revurderer sin politikk av våpenhandel med Israel og andre land, og legger til grunn de samme kriterier når godkjenninger skal gis for salg og kjøp av våpen fra Israel som det gjøres for andre NATO-partnerland.

Førsteamanuensisen fra Oslo-Høgskolen sier ja til Israel-boikott og intifada-import.

MIFF sier nei til intifada-tilstander på norsk jord, og ja til å likebehandle nasjonen Israel med andre norske partnere i handel og allierte i sikkerhetspolitikk.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart